Trattoria Volare in De Baarsjes drijft op limoncello

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Waar voorheen het Mexicaanse restaurant Frida zat, zit sinds deze week de Italiaan Volare. Het signature dessert is de bomboloni, het gefrituurde gebakje met vanillecrème en nutella waar de inpandige cocktailbar naar is vernoemd.

Bij Volare aan de Admiraal de Ruijterweg persen ze zelf de Zuid-Italiaanse citroenen voor hun limoncello. De huisgemaakte likeur zit onder meer in de O’ Sole Mio, een cocktail met limoncello, rabarberbitters en citroen, die op de kaart van Bomboloni’s staat. Niet alleen in de bar, maar ook in het restaurant staan flessen limoncello paraat. Zo duikt de likeur op tussen de liquid desserts op het menu: als shotje (3 euro) en als dosis van 25 of 50 cl.

Oogverblindende grijns
Afgelopen woensdag ging Volare open. Zoals we eerder schreven, is de zaak in het pand van Frida getrokken – weet je nog, ‘your funky cantina with ugly delicious food’? Het interieur van Volare is veel strakker, minder kleurrijk, maar wél warm. Qua eten is er ook het een en ander veranderd – zacht uitgedrukt. De Mexicaanse keuken is vervangen door misschien wel populairste keuken van Nederland, de Italiaanse. Het team onder leiding van bedrijfsleider Chaka – te herkennen aan een oogverblindende grijns van oor tot oor – stond te trappelen om te beginnen. “We wilden al veel eerder opengaan”, verklapt een medewerker. “Maar ja, corona. Ook was het niet makkelijk om goed personeel te vinden. Vanaf nu gaan we knallen.’

Dessert voor kleuters
Tussen klassieke bites als vitello tonnato en gehaktballetjes in tomatensaus staat ook een eigentijds hapje als biet met een honing-gemberdressing en gepofte rijst. Toch denk ik dat ik zou gaan voor de gefrituurde mix van baby calamares, verse ansjovis, octopus en citroen-aoïli (9 euro). Van de pizza’s lijkt de pizza met onder meer zwarte truffel, asperges shiitake en pancetta me het spannendst. Qua pasta twijfel ik tussen de linguine met vongole en de ravioli met krab (18 euro). Maar één ding weet ik zeker: als ik er zou gaan eten, zou ik zeker het signature dessert willen proeven: de bomboloni, een gefrituurd gebakje met vanillecrème en nutella. Niet bepaald verfijnd; meer iets voor kleuters. Maar waarom zou je het kind in jezelf lekkers ontzeggen?

DeWestkrant