Pizza-oorlog

Hoogstins2024

De slag om de authentieke klant is begonnen. Amper had ik mijn column van vorige week geplaatst, of ik zag de tekenen overal in West. Neem nou dat bord op de stoep bij Sterk, de – ja, wat eigenlijk? – in de De Clercqstraat. Een jaar of tien geleden sprak je over Sterk als ‘delicatessenwinkel’ of ‘traiteur’. Met de luxe warme happen van Sterk kon je de blits maken bij vrienden. Nu ligt er bijna alleen nog maar oma’s kost in de opschepbakken (zeker als je de spaghetti bolognese en rechttoe-rechtaan nasi meerekent).

sterk

In de Jan Eef gaat het inmiddels hard tegen hard tussen Het Pizzahuis en de dönerzaak even verderop. Het Pizzahuis opende een klein jaar geleden. Drie houten tafeltjes, tl-lampen, een lieve Turkse opa die ze vers voor je klaarmaakt en ook nog fijn in stukken snijdt. Ze smaken echt Italiaans. Oké, niet zoals in Rome, maar beter dan in menige Amsterdamse pizzeria. Om maar te zwijgen van de diepvries- of Dominoachtige concurrenten, inclusief die van AH Excellent. En geen fratsen. Op de pizza tonijn ligt tonijn en op de pizza salami ligt salami. Gewoon vers en lekker. En dat alles voor vijf euro. Dat noem ik nou een omfietspizza voor de authentieke klant.

pizza1

Maar de dönerzaak heeft dat ook in de smiezen. Afgelopen week stond daar ineens een bord op de stoep dat hongerige voorbijgangers precies hetzelfde belooft als Het Pizzahuis. Ideetje van de nieuwe eigenaar, die vooraf bij de buur is gaan melden dat ie ook in de pizzabusiness ging. De eigenaar van Het Pizzahuis is not amused. Zeker niet omdat het aantal zitplaatsen nét is uitgebreid naar 31. Hij slaat nu terug met een nog scherpere aanbieding: pizza’s van 24 cm doorsnee kosten nu nog maar 3,80 euro. Daar heb je bij de Buongiorno’s vast nog geen fancy bak koffie voor.

pizza2

Nu ben ik het hondstrouwe type mens, dat alleen maar meer van hetzelfde wil als ik ervan houd. En verder winkelen als het ergens goed is, hoef ik als consument ook niet zo nodig. Ik heb die pizza’s van de dönerzaak dus nog niet geprobeerd. Ik blijf mijn Turkse opa trouw. Ik hoop dat hij het redt.