OM eist 28 jaar cel voor doodschieten pizzeriahouder Hugo de Grootplein

Bloemen op de stoep van La Piccola Baracca. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar cel geëist tegen een 42-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij de uitbater van pizzeria La Piccola Baracca op het Hugo de Grootplein heeft doodgeschoten. Twee andere verdachten (23 en 30 jaar) hoorden 25 jaar cel tegen zich eisen vanwege medeplegen en een vierde, 36-jarige verdachte 18 jaar cel. De drie hadden volgens het OM de rol van ‘spotter’. 

In de middag van 23 oktober 2019 kwam een man de pizzeria binnen waarna hij meteen een wapen trok en begon te schieten, aldus het OM. De 49-jarige restauranthouder werd dodelijk getroffen en een andere man, op wie de schutter het had voorzien, raakte ernstig gewond.

Snel na de schietpartij werd de 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in een vluchtauto met het gebruikte vuurwapen aangehouden op de Admiraal de Ruijterweg. Hij wordt verdacht van ‘gekwalificeerde doodslag’ op de restauranthouder. Terwijl hij op het eigenlijke doelwit schoot, werd hij volgens het OM gehinderd door de restauranthouder die hem van achteren beetpakte en vasthield. De verdachte schoot daarop de restauranthouder neer, aldus justitie. De man wordt verdacht van poging tot moord op het eigenlijke doelwit.

De officier van justitie benadrukte donderdag tijdens haar requisitoir de ernst en de triestheid van de zaak. De onschuldige restauranthouder had een vrouw en kinderen, betoogde ze. “Deze vier mannen hebben een gezin verwoest. En waarom? Voor geld? De exacte reden kennen we niet, maar we mogen ervan uit gaan dat ze flink betaald hebben gekregen. En dat kun je enkel en alleen afstraffen met langdurige gevangenisstraffen.”

De rechtbank doet later uitspraak. 

DeWestkrant