Voormalige bios Jan Evertsenstraat wordt jazzclub

Interieur van de voormalige bios in de Jan Evertsenstraat
Hoogstins2024

Ondernemer Bart van Bergen wil in de voormalige bioscoop in de Jan Evertsenstraat bij de Krommertstraat een jazzclub beginnen. Hij heeft met de ontwikkelaar die het pand heeft gekocht een huurovereenkomst, totdat er appartementen in het gebouw gerealiseerd worden.

Van Bergen, onder meer ook uitbater van de Reset Juicebar en het café bij tennisclub Festina, heeft als werktitel Gulden en Geldmaker. Dit was voor de Eerste Wereldoorlog een bekend architectenbureau dat veel heeft gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Compagnon Norbert Serban is muziek-expert en gaat helpen met de programmering van de nieuwe zaal.

Het karakteristieke pand was van 1933 tot 1970 een bioscoop: eerst met de naam West-End, daarna De Ambassade. De gevel is bekleed met bruine tegeltjes, en binnen is het aardedonker. Het is ook een tijdlang een discotheek geweest. De typische jaren tachtigsfeer zit er nog in, met een spiegelbar en DJ-hok.

(foto: Martine de Vente)

Ondanks dat de vergunningen nog niet rond zijn, is Van Bergen het pand al aan het opknappen. Dat doet hij samen met kunstenaar Serge Verheugen. Er zitten al spectaculaire wandschilderingen in van het kunstenaarscollectief Pipsqueak. Het plafond wordt helemaal goud geschilderd. De verlichting komt van Brût in de Witte de Withstraat en oude lantarenpalen uit het Vondelpark.

Behalve jazzbands komen er ook andere evenementen. Het zaaltje waar zo’n honderd man in kunnen, wil Van Bergen ook verhuren als feestzaal. “Alles onder voorbehoud”, zo zegt hij. De horecavergunning is in aanvraag. En hij is aan het nadenken over hoe de overlast voor de buren te minimaliseren. “Ook als het allemaal niet doorgaat, hebben we er wel veel werk in gestoken en een mooi verhaal om te vertellen.”