Huiskamergevoel bij Bartack

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

“Oh nee hè, niet huilen joh. Zet me niet voor lul”, zegt een vader tegen de baby op z’n arm. Achter hem gaat de deur open. Een echtpaar komt binnen, gevolgd door hun hond. “Laten we dáár gaan zitten, op die luie stoelen bij het raam.” Twee vriendinnen zitten te ontbijten. Een van hen prikt in een stapel buttermilk pancakes met chiazaad, blauwe bessen, honing en crème fraîche en kirt: “Wat een feestje.”

Het is druk bij Bartack op de Postjesweg in De Baarsjes. En dat om 10 uur ’s ochtends op een doordeweekse dag. “We zijn pas twee weken open, maar mensen weten ons nu al te vinden. Vooral buurtbewoners zijn blij dat we er zijn”, zegt een van de lieve, attente medewerkers. Zoals De Westkrant eerder schreef, heeft Bartack dezelfde eigenaren als Bar Spek op de Admiraal de Ruijterweg. Tack is Zweeds voor ‘bedankt’. De link met Scandinavië zie je terug in het interieur: veel hout, een leren bank, groene en blauwe tinten. Fris en stylish, maar ook hartstikke huiselijk door de vaasjes met bloemen, rondslingerende kranten en tijdschriften en relaxte muziek van LL Cool J, Deniece Williams en Simply Red.

Ik wed dat er hier met de feestdagen ook een kerstboom met roomboterkransjes komt. In zo’n ‘huiskamer’ ben je toch geneigd om op pantoffels binnen te lopen? En om van ’s ochtends tot ’s avonds te blijven hangen? Ontbijten met getoast bananenbrood met vijgen, grapefruit, kokosyoghurt en munt (5,50 euro). Aan de pita’s met de lunch. Naar keuze met gepofte aubergine, falafel of pulled pork. Anderhalf uur voor het avondeten garnalenkroketten, bitterballen en andere borrelhappen binnenhengelen. Om de avond te eindigen met een menu van gestoomde oesters, gegrild piepkuiken en crème brûlée. Het is dat je er niet kunt blijven slapen, maar anders zou ik er ook meteen een kamer boeken.
https://www.facebook.com/bartackamsterdam/?fref=ts