Urban sports? Tafeltennis is dat ook, zegt kampioen Bettine Vriesekoop op het Balboaplein

Tafeltenniskampioen Bettine Vriesekoop (links) in actie op het Balboaplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Balboaplein stond zondagochtend in het teken van tafeltennis. Veelvoudig kampioen Bettine Vriesekoop wil hier en op andere plekken urban tafeltennis ontwikkelen. Buurtbewoners kunnen dan makkelijker buiten een balletje slaan. Dat is bewegen én ontmoeten, zei Vriesekoop.

Op het plein in De Baarsjes staan al twee tafeltennistafels, maar ze worden nauwelijks gebruikt. Vriesekoop wil daar verandering in brengen. Stadsdeel West wil ook graag meer sport- en spelmogelijkheden op het plein, zoals tafeltennis, schaken, jeu de boules en basketbal. Nu wordt er op het Balboaplein vooral gevoetbald op het Johan Cruyffcourt.

Om het plein aantrekkelijker te maken voor een bredere doelgroep, worden zondag tussen 11 en 13 uur sportactiviteiten georganiseerd. Het gaat om een proef. “We proberen mensen in beweging te krijgen”, aldus dagelijks bestuurder Ester Fabriek van het stadsdeel. Voor mensen die willen afspreken om te tafeltennissen is er nu een appgroep.

Vriesekoop speelde ondanks de harde wind een demonstratiewedstrijd en gaf een clinic. Ze vertelde dat ze in de coronaperiode regelmatig potjes met buurtbewoners speelde in het Westerpark. Vaak zonder het te beseffen speelden ze tegen de vrouw die lang op wereldniveau tafeltenniste: Vriesekoop behaalde vijf Europese titels, nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en won elf open toernooien. Ze verloren natuurlijk wel.

DeWestkrant