Rijkaard en Gullit terug op ‘geweldig’ Balboaplein

Terug op het Balboaplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Frank Rijkaard en Ruud Gullit hebben woensdagmiddag op het Balboaplein onder grote belangstelling het Cruyff Court geopend. “Je mag je gelukkig prijzen als je hier mag opgroeien en de mogelijkheid hebt om te sporten”, zei Rijkaard, die in zijn jonge jaren op het plein in De Baarsjes voetbalde, evenals Gullit.

Het Balbaoplein was vroeger al het walhalla waar je op hoopte omdat er verder geen ruimte was om te voetballen, vertelde Gullit op het podium voorafgaande aan de opening. “Ik was hier elke dag.” Hij vindt het ‘geweldig’ dat het plein nu een Cruyff Court is. Dankzij het kunstgras kunnen kinderen nu vallen zonder schaafwonden op te lopen. “Dat is de luxe die wij niet hadden.”

De voetballers legden op het Balboaplein de basis van hun successen, waaronder de Europese titel van het Nederlands elftal in 1988. Het plein heeft een facelift ondergaan. Een deel is nu bedekt met kunstgras, met in het midden het logo van de Cruyff Foundation die tot doel heeft kinderen in stadswijken meer te laten sporten.

Na de opening speelden leerlingen van de Joop Westerweelschool (Balboaplein) en de De Visserschool (Columbusplein) een wedstrijd, onder leiding van Rijkaard en Gullit als coaches.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard openen het Cruyffcourt op het Balboaplein. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant