Smullen met je handen bij Noor in BoLo

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Dat enthousiasme, die vriendelijkheid, die perfecte, crunchy falafel. Noor Alsham aan de Admiraal de Ruijterweg is een zaak om blij van te worden, vindt Patricia.

“You trust me with my food and I trust you with my money”, de eigenaar van het splinternieuwe restaurant Noor Alsham in BoLo is verrassend relaxt. De pin werkt nog niet en vrijwel niemand heeft voldoende cash op zak. Geen probleem: hij noteert het gewoon en vertrouwt erop dat je terugkomt om te betalen. Je bent natuurlijk een gore boef als je dat nalaat, maar ik hoop voor hem dat de pin binnenkort draait als een dolle. Wel zo overzichtelijk!

Kitkat
Hoewel de zaak aan de Admiraal de Ruijterweg pas sinds eind februari open is, wemelt het er nu al van de vaste klanten. Zo zijn de twee mannen die vandaag aan de gefrituurde kip met friet zitten, er voor de vijfde keer. De kip kenden ze nog niet, maar volgens de heren is die ‘heerlijk’. In plaats van messen en vorken hebben ze van de eigenaar plastic handschoenen gekregen: “Kip moet je kluiven, echt.” Naast de kip hebben ze een fruitsalade laten zetten. Ik zie wat fruit, maar vooral véél chocola en een verleidelijke, slagroomachtige massa. “Je kunt dit ook bestellen met twix of kitkat.” Aha, hoe stout is dát?

Bolo Buren
Man, man, wat word ik blij van deze zaak. Dat enthousiasme, die vriendelijkheid, die perfecte falafel die we gratis mogen proeven. Uit eigen keuken, crunchy tot en met en subtiel gekruid. Ook de hummus met granaatappel waarin we de balletjes mogen dippen, is een ware traktatie. Ik begrijp wel waarom Andrea Roell op de FB-pagina Bolo Buren de buurt opriep om vooral langs te komen bij deze kruising tussen een snackbar en restaurant, waar de Syrische keuken zich van zijn fastfood- én gourmetkant laat zien.

Schotels als ufo’s
Drie jaar terug zat de eigenaar nog in zijn geboorteland Syrië, waar hij werkte in het toerisme. Inmiddels woont hij in Hoofddorp en heeft hij met zijn Egyptische partner uit Amsterdam Noor Alsham opgezet. Elk vlekje op tafel veegt hij zelf weg. Iedere schotel die uit de keuken komt, checkt hij voordat hij die met een brede lach op tafel zet. De tomaat-munt-peterseliesalade (tabbouleh) is knetter vers en lekker fris. De schotel met kip döner (7,50 euro) en die met falafel (6,50 euro) zijn van het formaatje ufo en bulken van de inhoud; salade, augurk, frieten, noem maar op. De stukjes kip en de falafel zijn in flatbread gerold en zijn klaar om er zó in te happen. “Ik wil best bestek geven, hoor. Maar, geloof me, het smaakt beter als je gewoon met je handen eet.” Wie zijn wij dan om daar tegenin te gaan? Té leuk, al dat geklieder!
https://www.facebook.com/nooralshamamsterdam/

DeWestkrant