Meer klachten uit buurten in West over vlieghinder

Een Airbus A380 zaterdag boven West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Het aantal klachten over vlieghinder is vorig jaar sterk toegenomen. Twee buurten in West en één buurt in Nieuw-West staan in de top tien van gebieden in de omgeving van Schiphol waar fors meer bewoners overlast hebben gemeld. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2018 van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Bij de top van postcodegebieden met de grootste stijging van klagers staan 1054 (Helmersbuurt), 1064 (Slotermeer) en 1058 (De Baarsjes bij het Rembrandtpark). In totaal klaagden in 2018 een recordaantal van 11.365 personen over Schiphol, tegen 8450 in 2017.

De toename schrijft BAS onder meer toe aan het feit dat de Polderbaan wegens een spoedreparatie en later vanwege groot onderhoud een tijd niet beschikbaar was. Het vliegverkeer werd afgewikkeld via andere banen, met plaatselijk meer overlast. Ook de weersomstandigheden speelden volgens BAS een rol.

Vanwege harde wind uit westelijke richtingen is er de laatste weken regelmatig hinder door landende vliegtuigen boven West. De vliegroute naar de landingsbaan op Schiphol-Oost die dan wordt ingezet, loopt onder meer boven- of pal langs delen van Westerpark en Oud-West. Deze landingsbaan is in 2018 juist minder gebruikt vanwege het langdurige mooie zomerweer met vaker wind uit het noorden.

Veel bewoners van West en Nieuw-West hebben de afgelopen week een brief gekregen van Schiphol, waarin groot onderhoud gedurende zes weken aan de Zwanenburgbaan wordt aangekondigd. Deze periode gaat van start op zondag 10 maart.

Zo’n tweehonderd vliegbewegingen per dag zullen worden verplaatst naar andere banen. Afhankelijk van de woonbuurt kan het onderhoud leiden tot meer of juist minder hinder, zo stelt de luchthaven. “Mocht u hierdoor meer geluidshinder ervaren, dan vinden we dat vervelend”, aldus Schiphol in de brief.