La vie en rose bij monsieur.dame

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Heel soms eet je ergens waar alles liefde is en waar je van de daken wilt schreeuwen dat het leven verrukkelijk is. Patricia vond zo’n plek: monsieur.dame in Nieuw-West.

Het interieur lacht je toe als je bij monsieur.dame binnenkomt: roze muren, brandende kaarsen op tafels, een mix van vintage schilderijtjes en beeldjes door de hele ruimte. Muziek van Franse fluistermeisjes op de achtergrond, met La vie en rose van Édith Piaf als intermezzo. Achterin loop je zó de grote tuin in. Onder de bomen staan houten picknicktafels en een pingpongtafel. “Gisteren zat de hele tuin vol. Spelende kinderen. Iedereen praatte met iedereen. Net een camping”, zegt Josje Bes. 

Franse droom
Zij en haar verloofde Brian Luikel wilden met een caravan en camper door Frankrijk reizen. Ze zouden van camping naar camping trekken en kampeerders verrassen met gerechten uit hun camperkeuken; stuk voor stuk gemaakt van ingrediënten uit de streek. Maar toen ze de kans kregen om een pop-uprestaurant te beginnen in het pand van Lola Luid in de Derkinderenstraat maakten ze rechtsomkeer. Ze besloten hun Franse droom in Nederland uit te voeren en begonnen monsieur.dame.

Normandië
Ze serveren ontbijt en lunch. Van donderdag- tot en met zaterdagavond kun je er ook dineren. Voor het avondeten laten ze zich iedere maand inspireren door een andere culinaire streek. Meestal is dat een Frans gebied, maar soms maken ze uitstapjes. Volgende maand is bijvoorbeeld Sicilië aan de beurt. Deze maand staat Normandië op de kaart. En dat betekent: appels, cider, calvados, schaal- en schelpdieren. Voor 32,50 euro heb je een viergangendiner. Voor 7,50 extra heb je er een kaasplank bij.

Vijgenbrood
Elk bord dat ze neerzetten, kan het museum in. Uit dat gevoel voor lijnen en verhoudingen blijkt de achtergrond van Josje: deze styliste werkte eerder onder meer als floormanager voor modemerk Cos. Hun gevoel voor detail valt op, net zoals de liefde waarmee ze werken. Ze maken alles zelf en laten niets aan het toeval over; pas als alles 100 procent naar hun smaak is, komt het uit de keuken. Daarom klopt werkelijk álles. Tot en met het vijgenbrood bij de kaasplank aan toe. Meestal een plakkerige vaste homp, maar hier fijn zacht en goddelijk vochtig.

Appeltompouce
Ik blijf gewoon ‘oh là là’, ‘wow’ en ‘super’ zeggen – een papegaai is er niets bij. Dat gejubel begint bij de paté van Normandische groentes en gaat door bij de zeevruchten: een scheermes, zeekraal, kokkels met een oesterachtig inhoud en een coquille, o zo perfect van textuur. Daarbij een lichte, verfijnde visbouillon met cider. De heek uit de derde gang is goed stevig en heeft een knapperig huidje met een tikkeltje zout – lekker als contrast met groene appel ernaast. De saus met boter en vanille is een staaltje van Franse kookkunst. Volledig in balans. Verleidelijk, bijna teder van smaak. Op de kaasplank erna ligt de elite onder de Normandische kazen: Camembert, Livarot, Neufchâtel en Pont-l’Évêque. Puur al niet te versmaden, maar nog beter met druppels calvadosstroop erop. Als dessert is er appeltaart. En wat voor een! Een tompouce van filodeeg met verschillende appelbereidingen en calavadosroom daartussen.

Fudge brownie
Mon dieu, zitten we stiekem in een sterrenrestaurant of zo? Je zou denken dat kok Luikel ervaring heeft opgedaan in toprestaurants, maar niets is minder waar. De filmmaker was ‘slechts’ chef bij koffie- en lunchzaak The Coffee Virus in Noord. Bij de rekening zit nog een verrassing: twee enorme brokken fudge brownie, een optelsom van witte en pure chocolade, koffie en zeezout. Monsieur.dame is als een feestje waar nooit een eind aan lijkt te komen.
https://www.monsieurdame.nl

DeWestkrant