Puur Indiaas bij Lola Luid

foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Achter de palmbomen bij Lola Luid kukel je in een wereld van creativiteit en spiritualiteit. Yogi’s doen ashtanga yoga bij Tree Yoga. Fashionistas keuren het eclectic fashion design van Sabine Staartjes. Kunstliefhebbers lopen binnen bij een van de galeries. Op zoek naar een unieke geur? Check: The Snifferoo.

Lola staat voor Leegstands Oplossers Amsterdam en is een broedplaats en pop-up mall ineen. In dit voormalige schoolgebouw in de Piet Mondriaanstraat kun je van woensdag tot en met vrijdag winkelen. Geregeld zijn er evenementen – pas werd er nog een gratis iftar voor de buurt georganiseerd. In de hal kun je de komende drie maanden van woensdag tot en met zondag werken, koffie drinken en eten bij Lakshmi’s Pure Indian Cuisine.

Lakshimi is een sprankelende dame uit Zuid-India. Ze kwam met haar gezin naar Amsterdam voor IT-werk bij KPN. Het liefst wil ze een restaurant met een uitgebreid menu, zodat ze haar gasten de rijkdom van de Indiase keuken kan laten zien. Bij Lola Luid voert ze een kleine kaart. “Mijn mogelijkheden zijn nog beperkt. Ik sta alleen in de keuken. Indiaas eten is arbeidsintensief en kost veel tijd.”

De grand opening was 29 juni was en er zijn al aardig wat gasten langs geweest. Vandaag was er zelfs een groep van 150 mensen. Lakshimi verontschuldigt zich: “De butter chicken is een van mijn specialiteiten. Helaas kan ik die jullie vandaag niet bieden.” Ze heeft nog wel een hele serie Indiase hapjes voor ons. Aha, een Indiaas tapasdiner, waarom ook niet? Maar eerst twee mango lassi.

Deze Indiase ‘milkshake’ op basis van Griekse yoghurt is bijna een maaltijd op zich, met al dat vlezige fluweelzachte mierzoete vruchtvlees. Daarna prima kaashapjes (paneer pakora’s), gefrituurde uienringen en linzendonuts (vada’s). Maar het lekkerst vind ik toch wel de samosa’s (4 euro per 2), deegflapjes met onder andere pittige aardappelblokjes en erwten. Lakshimi heeft er een verrukkelijk sausje bijgemaakt, eentje met chilipeper, knoflook, komijnzaad en tamarinde, de lichtzure pulp van lange, bruine peulvruchten. De combi smaakt naar meer en maakt nieuwsgierig: hoe zou toch de butter chicken zijn?
https://www.facebook.com/pureindiancuisine143

DeWestkrant