Broedplaats Lycka geopend bij Sloterdijk

Vooraan: Lycka Sloterdijk. De broedplaats zit op de begane grond.
Hoogstins2024

Op 17 december opende broedplaats Lycka – Zweeds voor geluk – haar deuren. De kweekplaats voor creatief talent zit onderin de gelijknamige woontoren van 5 lagen aan de Zaventemweg in Nieuw-West. De komende 20 jaar biedt Lycka 7 werkruimtes voor 13 kunstenaars en/of creatieve ondernemers. Ook is er een buurtkamer, waar bewoners van Sloterdijk kunnen samenkomen en hun eigen programma’s kunnen uitvoeren.
Volgens Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur, is het uniek dat een broedplaats een huurcontract krijgt voor een lange termijn als twintig jaar in een ontwikkelgebied. “Dat betekent dat broedplaats Lycka een cruciale rol gaat spelen in de transformatie van Sloterdijk van kantoorgebied naar een aantrekkelijke, levendige wijk waar gewoond en gerecreëerd wordt.”
Ook Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West, denkt dat Lycka de leefbaarheid van de omgeving zal vergroten. Hij gelooft in de kruisbestuiving tussen kunstenaars, ondernemers en bewoners. “Dat versterkt elkaar.”
De woontoren heeft 118 sociale huurwoningen, waaronder 28 jongerenwoningen speciaal voor jonge CAWA kunstenaars, geworven door broedplaatsontwikkelaar Urban Resort. Sinds oktober wonen hier talenten als Gianine Strang (dans), Matthijs Vuijck (film), Esra Çöpür (fashion) en Alessio Reedijk (film, dans).
Vooruitlopend op de oplevering van Lycka heeft Urban Resort de afgelopen twee jaar in de Tuin van Bret al een start kunnen maken met de buurtkamer. Om het programma voor de nieuwe plek handen en voeten te geven, is er inmiddels een commissie opgericht. De commissie van ‘betrokken bewoners van de verschillende bewonersgroepen in Sloterdijk’, zal activiteiten op het gebied van sport, culinair/ontmoeting, sociaal en cultuur organiseren.
In de komende weken zal de buurtkamer beperkt open zijn.
Omdat de opening van de broedplaats op 17 december in kleine kring plaatsvond, ligt er nog iets in het verschiet. Zodra de RIVM-maatregelen het in 2022 toestaan, komt er een feestelijke opening voor alle bewoners.