Molukse engel landt in Slotermeer

Jessica Manuputty
Hoogstins2024

In Amsterdam wemelt het van de uitzonderlijke talenten. Je vindt ze overal, zoals in de Molukse kerk in Nieuw-West.

Toen ik bij een communicatiebureau in Bloemendaal werkte, deelde ik een kamer met Urtha. Collega’s noemden de kamer die ik met haar deelde ‘de Gordel van Smaragd’. Dat ze dat met veel respect zeiden, kwam vooral door mijn Molukse kamergenoot; door haar gedrevenheid en discipline, haar trotse houding en haar enorme stijlgevoel. Toen ik er wegging, zagen we elkaar nog regelmatig. Totdat ze enkele jaren terug kanker kreeg. In juli van dit jaar hoorde ik dat ze aan gevolgen ervan was overleden.

Gunung Batu
De afscheidsdienst vond plaats in Gunung Batu, de Moluks Evangelische Kerk aan de Jacques Perkstraat (Slotermeer). Het gebouwtje barste bijna uit zijn voegen van alle gasten die er waren. De sprekers brachten met hun anekdotes haar leven in beeld. Ze schetsten een portret van een wereldburger die haar hart aan haar man Ron én Amsterdam had verloren. Dat Urtha het leven omarmde, bleek uit al hun woorden. Altijd op zoek naar de nieuwste muziek, kunst en hotspots. Tegelijkertijd koesterde ze het verleden; de geschiedenis van haar Molukse (voor)ouders, de tradities en cultuur van haar volk.

Engelenstem
Muziek hoort bij Molukkers als molens bij Nederlanders. Vanzelfsprekend was er bij Urtha’s afscheidsdienst dan ook een muzikaal intermezzo. Jessica Manuputty, zangeres en vocal coach, had de eer en zong Sudah Berlayar, een traditioneel Moluks liedje. Enkel begeleid door een akoestische gitaar zong ze loepzuiver. Hoewel ik als Indo met Maleise woorden ben opgegroeid, begreep ik niets van de tekst. Maar de melancholie en nostalgie dropen ervan af en grepen me bij de strot. De stem van een engel! Net als de rest van de zaal zat ik te janken als het eerste het beste watje. Dit optreden was als Urtha zelf: lief, verfijnd én krachtig.

Jett Rebel
Het liedje dat Jessica zong, is een van de lagu-lagu (traditionele Molukse liederen) die de Amsterdamse selecteerde voor haar album Toma! Dit in 2017 uitgebrachte album produceerde zij met Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel. Met deze rasartiest trok ze jarenlang door het hele land en trad ze op bij festivals als Pinkpop en North Sea Jazz. Wie Jessica ook eens live wil horen, heeft geluk. Op 22 december organiseert ze een benefietconcert in ’t Oude Pothuys, Oudegracht 279 in Utrecht (14.00 tot 17.00 uur).

Benefietconcert
Op haar Facebookpagina legt ze uit waarom ze dit doet: “Onlangs is Ambon getroffen door een reeks aardbevingen. Daarbij is het dorp Suli – waar mijn roots voor een deel liggen – ook getroffen. Huizen zijn verwoest en veel mensen zijn de bergen in gevlucht uit angst voor naschokken en een tsunami. Er is geld nodig, onder meer voor het kopen van tentzeil waar de mensen momenteel onder leven. Ik wil graag iets doen om de mensen daar te helpen. Daarom organiseer ik een benefietconcert om geld in te zamelen voor noodhulp.” Volgens Jessica is de line-up van het event ‘te gek’. Je kunt erbij zijn, in ruil voor een vrijwillige bijdrage.
https://jessica-manuputty.jimdosite.com