Actie voor behoud bedreigde ‘groene scheggen’

Natuur om de hoek in de Osdorper Binnenpolder.
Hoogstins2024

Landschapsarchitecten maken zich sterk voor het behoud en de ontwikkeling van de ‘groene scheggen’ rondom Amsterdam.
Hiervan maken onder andere De Bretten en de Tuinen van West deel uit. Het is namelijk niet best gesteld met deze natuurgebieden. Ze zijn verrommeld en gefragmenteerd en de kwaliteit holt achteruit door verspreide bebouwing en de oxidatie van het veen.
Hiervoor is er een Manifest van de Scheggen gelanceerd, waarin de architecten pleiten voor het behoud en de ontwikkeling van de groene gebieden. Dit is aangeboden aan Wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid.
Volgens de opstellers vraagt een sterk groeiende stad om een ‘actief groenbeleid en investeringen die in de pas lopen met investeringen in de bouw en infrastructuur’. Niet alleen is dat belangrijk voor recreatie en ontspanning, het kan ook bijdragen aan verkoeling en waterberging, die steeds meer nodig zullen zijn vanwege de klimaatverandering.
De architecten nemen een voorbeeld aan het Uitbreidingsplan van Amsterdam in de jaren veertig en vijftig, toen in Bos en Lommer, Nieuw-West en Buitenveldert vijftigduizend woningen verrezen met daar tussenin veel parken. Dit werden de scheggen van de stad.
Architectuurcentrum Arcam heeft een tentoonstelling over de groene scheggen. Meer informatie vind je hier.

DeWestkrant