‘Slatuinen bedreigd’

Kinderen tijdens een schooluitje in de Slatuinen (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De Slatuinen krijgen zo veel minder geld, dat ze niet in hun huidige vorm kunnen voortbestaan, zegt beheerder Marijke Kooijman. De binnentuin aan de Slatuinenweg in de Baarsjes is een plek waar schoolkinderen natuurles krijgen. Bijzonder zijn de tweehonderd soorten planten op verschillende soorten grond: van heel drassig tot voedselarm.

De Slatuinen worden volgens Kooijman nu aangemerkt als plantsoen, waardoor straks nog maar € 6000 beschikbaar is voor onderhoud. De eerdere subsidie was € 19.350. Kooijman denkt dat het straks afgelopen zal zijn met gebied, dat volgens haar een ongekende biodiversiteit heeft.

Zeshonderd kinderen uit West krijgen hier jaarlijks natuureducatie en dat is volgens Kooijman straks niet meer haalbaar. “Voor veertien scholen uit West zijn de Slatuinen om de hoek en daar maken ze dankbaar gebruik van. Scholen komen anders niet toe aan natuureducatie, ze zijn al zo druk”, zegt Kooijman, die twee dagen per week een betaalde baan heeft aan het begeleiden van vrijwilligers en het lesgeven in ‘het groenste klaslokaal van de stad’.

De gemeente wil volgens Kooijman van de Slatuinen een openbaar toegankelijk park maken en het onderhoud laten doen door vrijwilligers. Dat ziet Kooijman helemaal niet zitten, vooral omdat de vaak zeldzame planten een speciale behandeling vergen. Volgens haar zien bewoners rond de tuinen het uit het oogpunt van veiligheid ook niet zitten dat het hek van de tuinen continu openblijft.

Volgens woordvoerder Sami El Ghalbzouri van het stadsdeel wil de gemeente de functie van de Slatuinen graag behouden in de huidige functie. Hierover komt morgen een gesprek tussen het stadsdeel en de Slatuinen over hoe dit verder in te vullen.

Wie zich wil uitspreken over het behoud van de Slatuinen kan hier een petitie tekenen.