Kikkers spotten in de Slatuinen

Kinderen tijdens een schooluitje in de Slatuinen (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Iemand oefent toonladders en er is een klusser bezig met zagen. Denk het geluid weg en je zou je eerder wanen op een mooie, open plek in het bos dan in een Amsterdamse binnentuin. De Slatuinen zijn al veertig jaar een stukje natuur midden in de stad. En hoewel ik toch ook al meer dan vijftien jaar woon in West, ik was er nog nooit geweest.

De tuinen zijn alleen niet zo heel vaak open, alleen op donderdag. Verder worden er in de tuinen schoolklassen wat natuurbesef bijgebracht. Dus de kans om mee te gaan met de klas van mijn dochter (groep 5), grijp ik met beide handen aan.

“Zoiets als slakken, hebben jullie die ook?”, vraagt een van de klasgenootjes van mijn dochter. Ze heeft het nog niet gezegd of mijn dochter heeft er al een op haar hand en probeert het beestje uit zijn tent te lokken met een stokje. De kinderen krijgen een rondleiding door de dichtbegroeide tuin, over een heel smal paadje met als eindpunt een natuurlijke vijver met waterlelies.

Onderweg leren ze –met de vergrootglazen in de aanslag- waarom het spuugbeestje spuugt (het de bescherming voor de larve van de cicade) en de bloeiwijze van verschillende bloemen.

Bij de vijver is het oppassen geblazen, want er kunnen piepkleine kikkertjes oversteken. Ze zijn net uit de metamorfose. En inderdaad, als je heel goed kijkt ontwaar je ze tussen het gras: piepkleine mini-kikkertjes.

Iets verderop is een provisorisch bruggetje en daar ontwaren de kinderen na even turen watersalamanders en libellen, waar ze toch best even van onder de indruk zijn. Om verder rond te struinen en dingen te doen die kinderen zoal doen in de natuur, is de tuin helaas te klein. Er zijn daarom heel veel regels, zoals op de paden blijven en zachtjes praten. Dat is niet alleen om de vogels niet te storen, maar ook de buren. Die vooral een klein beetje afgunst oproepen. Want, je zal maar wonen aan zo’n bosrand middenin de stad.

De Slatuinen zijn iedere donderdag de hele dag open en een keer in de maand op zaterdag. Of verzamel een groepje vrienden en ga mee met een rondleiding à € 30,- En indien je een kind hebt, meld je aan als vrijwilliger voor dit klassenuitje.

DeWestkrant