‘Jaap Paviljoen’ start De Pannenkoeken Express in Westerpark

Foto: De Pannenkoeken Express
Hoogstins2024

De eigenaar van grand café Het Paviljoen op het Van Beuningenplein tovert steeds weer iets nieuws uit zijn hoed. Onlangs begon hij een bezorgdienst met pannenkoeken naar zijn moeders recept.

Jaap Duijn – ook bekend als ‘Jaap Paviljoen’ – is niet meer weg te denken uit Westerpark. Al zeven jaar bestiert hij grand café Het Paviljoen aan het Van Beuningenplein. Kinderen voetballen en spelen tikkertje op het plein voor zijn zaak. Als er geen lockdown is, borrelen hun ouders binnen of op het dakterras van Het Paviljoen.

Vaste klanten
In de jaren dat hij er zit, heeft hij vele vaste klanten aan zich weten te binden. Hij is daar dankbaar voor. “Mijn vaste klanten zijn mijn redding. Dankzij hen bestaat Het Paviljoen nog steeds. Als ik pas vorig jaar was begonnen, zou de zaak het waarschijnlijk niet hebben overleefd.”

Limonadepassen
Jaap houdt van reuring. Een lockdown vindt hij ‘saai’. Omdat stilzitten voor hem geen optie is, bedenkt hij dan wat nieuws. Zo begon hij aan het begin van de coronacrisis met de verkoop van ‘limonadepassen’. Kinderen kunnen tegen betaling van eenmalig 47 euro twee jaar lang gratis limonade krijgen. Voordeel is – volgens hem – dat ouders dan ook een koffie of drankje nemen als ze op het plein vertoeven.

Betaalbare maaltijden
Een paar maanden later bedacht hij weer iets anders en ging hij van woensdag tot en met zondag betaalbare maaltijden verkopen. Elke dinsdag staat het menu voor die week op de FB-pagina. Zo kun je in de week van 19 tot en met 23 januari onder meer kiezen uit boeuf bourguignon en een Spaanse visstoof (12,50 euro per portie, op verzoek vegetarisch te bereiden). “Met deze maaltijden kregen we er nieuwe, oudere klanten bij. Ze kopen een maaltijd, zodat ze dan niet zelf hoeven te koken. Ik wil hier graag mee doorgaan, ook na de coronacrisis. Er blijkt behoefte aan te zijn.”

Café Kobalt
Jaap geniet van de contacten met zijn klanten – ‘Jong en oud, hoe diverser hoe beter’ – maar is er meer dan dat: hij is dol op koken. Eigenlijk doet hij dat al zijn hele werkende leven. Hij begon ooit in de keuken van Café Ter Kuile in de Torensteeg, nu: Café van Zuylen. Daarna was hij chef en bedrijfsleider van Café Kobalt, eveneens in het centrum. Daarbovenop heeft hij ook ervaring in het buitenland. Ooit stond deze wereldburger te koken in restaurants in Griekenland en Spanje.

Flitsbezorgers
Toen Jaap vorig jaar in Het Paviljoen stond te koken, borrelde het idee op om iets met pannenkoeken te doen. Deze lekkernij bakte hij al toen hij nog maar een kind was. Hij noemt ze ‘een interessant gegeven’. Immers: “Iedereen houdt ervan.” Hij besloot een pannenkoekenbezorgdienst te starten: De Pannenkoeken Express. “Tuurlijk, iedereen kan zelf pannenkoeken bakken. Maar je ziet dat vooral jongeren onder de dertig het zichzelf graag makkelijk maken. Niet voor niets zijn flitsbezorgers als Flink zo populair. Pannenkoeken lenen zich uitstekend voor snelle bezorging.”

Doos van suikerriet
Zijn bezorgdienst bestaat sinds vorig jaar december. Van woensdag tot en met zondag is De Pannenkoeken Express in bedrijf. De pannenkoeken worden warm bezorgd in Westerpark en de Jordaan. “Mijn product is duurzaam”, vertelt Jaap. ” De pannenkoeken komen in een doos van suikerriet; er komt geen plastic aan te pas. Krijg je zo’n doos en maak je ‘m open. Nou, dan is dat niet zomaar iets. Het is een beleving.”

Bestseller
Jaap is ‘niet ontevreden’ over hoe het loopt. “Ik dacht dat er ook veel gezinnetjes met kinderen zouden bestellen. Maar mijn klanten bestaan vooral uit volwassenen onder de dertig – de doelgroep van flitsbezorgers zeg maar.” Zijn bestseller is de pannenkoek met banaan en chocolade (7,50 euro). “Het valt me op dat toeristen in hotels deze pannenkoek vaak bestellen.”

Verleidelijk smeuïg
Voor de pannenkoeken die hij maakt, gebruikt Jaap het recept van zijn moeder. En dat levert ‘pannenkoeken met een Frans accent’ op. Al zijn het zeker geen crêpes, maar stevige pannenkoeken. Het Franse – lees: het verleidelijke – lijkt ‘m te zitten in de smeuïgheid van de pannenkoek. Ze zijn er au naturel en met zoet beleg (warme kersen, appel/rozijnen). Daarnaast zijn er hartige pannenkoeken (kaas/spek/appel, spinazie/oude kaas) en speciale versies (gamba’s, pikante tonijnsalade).

Kippendijen
Jaap raadt in het bijzonder zijn pannenkoek met gemarineerde kippendijen aan (8,50 euro). “Kippendijen marineren en vervolgens bakken. Bij Het Paviljoen zijn we er echt goed in. We serveren ze als tapas, op een broodje, maken er saté van of beleggen er een pannenkoek mee. Je moet er echt eens eentje proberen.”

DeWestkrant