Toer in West met uitleg straatnamen koloniale tijd

Informatiebord op de Rijpgracht in de Admiralenbuurt in Bos en Lommer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In drie buurten in West is nu informatie beschikbaar over de achtergrond van de historische figuren uit de koloniale tijd waar straten naar zijn genoemd. Je kunt een wandeling maken door de Admiralenbuurt, Chassébuurt en Zeeheldenbuurt en via informatieborden, QR-codes met audiofragmenten en een podcast meer te weten komen over onder andere Witte de With, Jan van Riebeeck en Michiel de Ruyter. 

Het project is opgezet na een motie van de gemeenteraad waarin werd verzocht onderzoek te doen naar straatnamen van historische figuren uit de koloniale tijd. Dit in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, onderzoeksbureau Van Gisteren, Beyond Walls en BuroBraak. 

“Het is belangrijk om je te verdiepen in de geschiedenis en achtergronden van historische figuren die we terugvinden op de straatnaamborden in de stad”, aldus wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken en diversiteit). “Ik hoop dat veel Amsterdammers zich verdiepen in onze gedeelde geschiedenis en met elkaar het gesprek aan gaan over de betekenis hiervan.”

De informatieborden staan op het Witte de Withplein, de Rijpgracht en in de Tasmanstraat. Per buurt is een wandeling langs QR-codes op de stoep met audiofragmenten uitgezet. Daarnaast is er per buurt een podcast, waarin wordt gesproken door buurtbewoners en experts op het gebied van straatnaamgeving, kolonialisme en slavernij. 

Op de website www.westcast.nl is informatie over de straatnamen terug te vinden. De biografieën van de historische figuren worden ook gedeeld op de straatnamenwebsite van de gemeente: www.amsterdam.nl/straatnamen

De informatie is op straat te zien tot en met 19 april.