Rode verfspetters op portretten zeevaarders Admiralenbuurt

Op het portret van Hudson zit rode verfvlek. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Een collectief genaamd ‘Bloed aan hun handen’ heeft in De Baarsjes op diverse beeldtenissen van zeevaarders rode verfvlekken aangebracht. Onder andere op de portretten van Witte de With, Hudson en Vasco da Gama zitten nu verfspetters. Andere portretten, zoals die van Jan van Riebeeck en Jan Evertsen, zijn met rust gelaten. Het is niet bekend of dat te maken heeft met de interpretatie van de geschiedenis door de verfgooiers.
Het collectief wil dat alle straatnamen in Amsterdam worden hernoemd en vindt dat Amsterdam niet kan strijden tegen racisme als ‘we voortdurend de gezichten en namen van deze racistische moordenaars laten zien’, aldus ‘Femke’ op de website De Wereld van Morgen.
De portretten hangen nog maar een paar jaar in de Admiralenbuurt en zijn aangebracht in het kader van het project ‘Geef straten een gezicht’, van Paul Fennis. Hij wil hiermee het verhaal vertellen achter de straatnaamgevers. Niet alleen de zeevaarders, maar ook bijvoorbeeld de schrijvers in Oud-West kregen een portret bij de naam van hun straat.
Op  de bijbehorende bordjes worden nu al kanttekeningen bij de geschiedenis geplaatst. Op het bordje van Witte de With staat bijvoorbeeld: ‘Helaas was hij ook betrokken bij de Nederlandse handel in Afrikaanse slaven. Daarnaast een brute vechter met een moeilijk karakter. Nooit zo populair geworden als zijn rivaal, de bekende zeeheld Maarten Tromp.’
De gemeente heeft het voornemen straatnamen en namen van pleinen, bruggen en standbeelden te gaan inventariseren. Daarbij kijkt ze of een bepaalde naam een link heeft met het koloniale verleden. Het is niet de bedoeling dat namen en beelden gaan verdwijnen. De gemeente wil ‘uitleggen en duiden’. “Zo kunnen mensen zelf een oordeel vormen”, aldus de gemeente op de eigen website.

Witte de With had een nogal opvliegend karakter (foto: Martine de Vente)

(foto: Martine de Vente)
DeWestkrant