Admiralengracht en Jan Eef: nu beschermd stadsgezicht 

De Baarsjes in 1932. (Foto Stadsarchief Amsterdam)
Hoogstins2024

De Admiralengracht met de Jan Evertsenstraat op een foto uit 1932. De buurt -nu onderdeel van De Baarsjes- was nog vrij nieuw. De Admiralenbuurt is vorige week aangewezen als beschermd stadsgezicht; de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B en W. 

Karakteristiek voor de Admiralenbuurt uit de jaren twintig van de vorige eeuw zijn de lange, gesloten bouwblokken in baksteen, opgetrokken in de stijl van de versoberde Amsterdamse School. 

De status beschermd stadsgezicht biedt meer mogelijkheden om de buurt met hoge stedenbouwkundige, architectonische- en cultuurhistorische waarde te beschermen tegen ongewenste ontwikkelingen. Bij veranderingen mag het bijzondere ruimtelijke karakter niet worden aangetast.

Erfgoedvereniging Heemschut bepleitte al in 2019 dat het Mercatorplein en de rest van de Admiralenbuurt een status als beschermd stadsgezicht. “Door groot- en kleinschalige bouwactiviteiten verdwijnen, vaak tot woede van omwonenden, langzaam maar steeds meer karakteristieken van deze gebieden”, zo stelde Heemschut.

In 2022 -bij het 100-jarige bestaan van De Baarsjes- is deze beschermde status nu een feit.

De Molenslootbrug over de Admiralengracht in de Jan Evertsenstraat in 2019. (Foto Richard Mooyman)