Opnieuw grote populier Van Beuningenplein gekapt

De grote Italiaanse populier links moet weg. De boom rechts wordt 6 meter lager. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het Van Beuningenplein moet opnieuw een grote boom worden gekapt vanwege veiligheidsredenen. Dat meldt stadsdeel West in een brief aan omwonenden. Het gaat om een ruim 70 jaar oude Italiaanse populier. 

In juni werd al een Italiaanse populier van 80 jaar oud gekapt, tot verdriet van een aantal bewoners van de Staatsliedenbuurt. De kap was volgens het stadsdeel onvermijdelijk omdat de stamvoet en wortels waren aangetast.

Na onderzoek is gebleken dat één andere boom in slechte staat is en om veiligheidsredenen moet worden gekapt, aldus het stadsdeel. Het gaat om een hoge Italiaanse populier uit 1952 vlakbij de Van Hallstraat.  

Een andere grote populier even verderop moet zes meter lager worden gemaakt. Bij twee bomen zal dood hout worden verwijderd. Op 26 oktober om 15.30 uur is er voor buurtbewoners bij het basketbalpleintje een bijeenkomst over de plannen. 

De gemeente wil gekapte bomen vervangen door nieuwe exemplaren. Op de plek van de in juni gekapte populier zal een Anna Paulownaboom worden geplant.