Bomen moeten weg voor vergroening plein in De Baarsjes

Het Jan Maijenplein met op de voorgrond enkele pluimessen die moeten wijken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil 12 boompjes op het Jan Maijenplein kappen. Dit is volgens stadsdeel West nodig om het ‘versteende’ plein in De Baarsjes te vergroenen. Aan het ontwerp voor de vergroening wordt nog gewerkt, aldus een woordvoerder. Vrijwillige buurtbeheerders van de nabijgelegen Tuin van Jan hebben kritiek op de plannen. Zij willen dat de pluim-essen blijven staan. 

“Deze bomen zijn in slechte staat en leveren geen bijdrage aan voorkoming van de hittestress op het versteende plein”, zo stelt de woordvoerder van het stadsdeel. “We hebben verschillende pogingen gedaan om de bomen herplant te krijgen, maar er is geen project in de stad te vinden die deze bomen wil hebben.” De hoge lindes aan de zijkant van het plein blijven volgens haar wel staan.

Op het ‘mooiste plein van Amsterdam-West’ worden gezonde bomen gekapt om nieuwe bomen te planten, zo stelt Arnoud Hekkens namens de vrijwilligers van de Tuin van Jan. Zij zien weinig in de aanleg van grotere plantvakken met grotere bomen om het plein ‘klimaatbestendig’ te maken. 

De gemeente slaat met de plannen de plank mis terwijl er geld over de balk wordt gegooid, zo stelt Hekkens. Het plein zou met veel hitte kampen in de zomer, terwijl na hevige regenval het water blijft liggen. Maar het water blijft volgens hem achter omdat de afvoerputten ‘nauwelijks worden schoongemaakt’. 

Hekkens verwacht ook dat de meeste planten zullen verbranden door de felle zomerzon. Ook betwijfelt hij of er buurtvrijwilligers zijn die later de zorg voor de plantvakken overnemen. De 12 boompjes moeten volgens Hekkens gewoon blijven staan, want ook die verkoelen het plein door verdamping. “Een heel kleine bijdrage weliswaar, maar de bestaande boompjes doen hun werk.”

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West. Met hart voor de buurt!

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren: Word supporter