Eten aan Tantes Tafel in Het Arbeiderspaleis: de gesprekken komen vanzelf

Chef en sociaal ondernemer Willem Jan Romijn. Ook bekend als DJ Tante Willem. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Chef Willem Jan Romijn wil mensen dichter bij elkaar brengen, en doet dat onder meer met zijn aanschuiftafel in Het Arbeiderspaleis in de Spaarndammerbuurt. De verkiezingsuitslag is volgens hem een reden om extra lief voor elkaar te zijn. “We moeten beter naar elkaar luisteren en met elkaar blijven praten, ook als we het niet met elkaar eens zijn.”

Op 30 november staat er weer een lange tafel in Het Arbeiderspaleis in de Oostzaanstraat 28. Zoals elke donderdagavond kun je dan aanschuiven bij Tantes Tafel. Om 19.00 uur komen de schalen op tafel. Je kunt kiezen voor een driegangenmenu (à 23,50 euro) of de gerechten los van elkaar bestellen. Er is altijd een vegan optie. Deze week is er een stamppottafel. “Als hoofdgerecht maak ik een klassieke stamppot en twee nieuwere varianten”, vertelt Willem Jan Romijn, chef van Het Arbeiderspaleis, de koffiebar, flexwerkplek en vergaderlocatie waarover we eerder dit artikel schreven. Daarnaast is hij eigenaar van Tantes Keuken, een cateringbedrijf.

Mosselen
“Ik kook zoals ik thuis voor vrienden zou koken”, vervolgt Willem. “De ene keer kom ik met iets eenvoudigs als een stamppot, de andere keer maak ik een rijsttafel. Binnenkort ga ik voor mosselen: een klassieke, Thaise én Italiaanse versie.” Er is plaats voor 24 personen. Gemiddeld eten tien tot vijftien personen mee. “Iedereen is welkom; singles, stelletjes, vrienden en families. Of ze nu wel of niet in de buurt wonen.” De reacties zijn overwegend positief: ‘Superleuk’, ‘Een superavond’. “Soms kennen mensen elkaar al jarenlang van gezicht, maar spreken ze elkaar hier voor het eerst. Ze ontdekken dan bijvoorbeeld dat ze op dezelfde yogaclub zitten. Vorige keer had mijn collega Jet een vriend uit Zimbabwe meegenomen. De vrouw die naast hem zat, was onder de indruk van zijn verhalen over het land en het sociale werk dat hij er deed.”

Verbinding
Volgens Willem is de sfeer zo ontspannen dat de gesprekken vanzelf komen. En dát was ook precies wat hij in gedachten had toen hij ermee begon. “Mensen die elkaar niet kennen, kunnen met elkaar praten. Maar niets hoeft. Ik heb niets met ‘moetjes’; ik word er dwars van.” Tantes Tafel is een van de initiatieven van Tantes Keuken en Het Arbeiderspaleis om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen. Uit eigen ervaring weet Willem hoe belangrijk het is om je verbonden te voelen met de buurt waarin je woont.

Zingeving
Dat inzicht kwam toen hij eind 2015 in een depressie belandde. “Ik genoot toen enorm van de kleine contacten: een blijk van herkenning op straat, een begroeting van de slager op de hoek. Het doet goed om te voelen dat je erbij hoort.” Naar eigen zeggen heeft zijn depressie hem empathischer gemaakt. “Dat ik er bovenop ben gekomen, komt door mijn netwerk van de liefste, beste vrienden en familie. Ik realiseer me dat de lijn tussen een ‘gewoon’ leven en in de goot belanden heel dun is.” Zijn verlangen naar zingeving steeg. “Ik kreeg sterk de behoefte om een maatschappelijke bijdrage te leveren en anderen te helpen.”

Tantes Keuken
Willem, die is afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool en ooit onder meer als producent werkte, besloot het roer om te gooien. “Inmiddels zat ik in de wereld van de bedrijfsevents. Dat commerciële was ik zat.” Na vrijwilligerswerk bij diverse sociale bedrijven, zette hij er zelf eentje op: Tantes Keuken. “In veel culturen heeft de tante een belangrijke rol. Ze springt bij wanneer moeder het zwaar heeft. Ik was zelf dol op mijn tante Mies, de oudste zuster van mijn vader, een geweldig mens. Een tante staat voor iets warms en familiaals.” Met zijn sociale onderneming wil hij de verbinding in de buurt bevorderen én 50-plussers de ruimte geven om hun meerwaarde te laten zien.

Soulmate
In Maikel van Rooij, de eigenaar van Het Arbeiderspaleis, vond Willem zijn ‘soulmate’ en belangrijkste opdrachtgever. “Maikel is vanuit zijn karakter een sociaal ondernemer, een goed mens. Hij wilde een plek creëren waar de buurt zich thuis voelt en waar de deuren altijd openstaan. Bingoavonden voor Syrische vluchtelingen om ze kennis te laten maken met Jordanese bejaarden? Ik geloof daar niet in: te gekunsteld! Iedereen kiest nu eenmaal zijn eigen comfort zone. Wél denk ik dat je situaties kunt creëren waardoor uiteenlopende mensen elkaar kunnen ontmoeten. We kunnen de wereld niet veranderen, maar wel onze eigen buurt. Als iedereen zich in zijn directe omgeving inzet voor verbinding, ontstaat er een sneeuwbaleffect.”

Stage
Tantes Keuken verzorgt in Het Arbeiderspaleis ook de lunch tijdens vergaderingen en voor flexwerkers. Daarnaast maakt het bedrijf onder meer soep to go en verzorgt het catering buiten de deur. Willem krijgt daarbij hulp van vrijwilligers. “Iedereen die wil meehelpen, ook al is dat maar voor een paar uur, is welkom. Je hoort geregeld dat jongeren met een Turkse of Marokkaanse achternaam geen stageplekken kunnen krijgen. Afschuwelijk! Als ze willen, kunnen ze bij ons stage lopen.”

Sinterklaas
Behalve de aanschuiftafel op donderdag staat er nog veel meer op de agenda. Gastvrouw Febe is bijvoorbeeld onlangs een brei- en haakclub gestart. Ook komt Sinterklaas eraan. Op vrijdag 1 december mag jong en oud een schoen zetten. “Breng je je schoen bij ons, neem dan een stuk groente mee – prei, wortel. Ik maak hier een heerlijke linzen-groentensoep van. Als je je schoen op maandag 4 december weer ophaalt krijg je, naast de zoete traktatie in je schoen, ook de soep mee. Je moet dan wel een bakje meenemen.”

Pinq Radio
Om de twee weken staat de chef als DJ Tante Willem te draaien. Een paar weken geleden maakte hij zijn debuut als DJ bij Pinq Radio. “Ik wilde altijd al radio maken en mag dit nu doen voor Pinq Radio.” Op vrijdag 8 december zendt dit station voor de LGBTQ+-community weer uit vanaf Het Arbeiderspaleis. Bezoekers zijn welkom tijdens de uitzending, die om 17.00 uur begint en om 22.00 uur eindigt. Willem trapt het eerste uur af. Zoals altijd opent hij met een dance classic als Hot Shot van Karen Young. Ook draait hij steevast een ‘Uit de platenkast-nummer’. “Ik denk dat al onze luisteraars wel een song hebben waarbij ze zich voor het eerst ‘anders’ voelde. In mijn geval is dat Shoot your shot van Divine. Toen ik hem op tv zag, besefte ik dat er méér was dan de heterowereld.” Willem eindigt altijd met een lied over de liefde. “Liefde is het fundament van elk mens, van alles. Zonder liefde is er niets.”

Verkiezingsuitslag
Willem ziet de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen als een reden om extra lief voor elkaar te zijn. “Werk aan de winkel! We moeten beter naar elkaar luisteren en met elkaar blijven praten, ook als we het niet met elkaar eens zijn. We moeten elkaar blijven respecteren en agree to disagree. Bij Het Arbeiderspaleis is daar ruimte voor. Deze ontmoetingsplek moet nog meer gaan lijken op het Praathuis uit de Fabeltjeskrant.”

Aanschuiven bij Tantes Tafel? Reserveer via Instagram, mail naar info@hetarbeiderspaleis.nl of bel 020.846.4760. Hier meer info over Het Arbeiderspaleis en hier over Tantes Keuken.

Foto: Het Arbeiderspaleis
DeWestkrant