‘Plaats bord bij boom die wordt gekapt’

Bomenkap in de Rombout Hoogerbeetsstraat (archieffoto)
Hoogstins2024

Bij bomen die op de nominatie staan voor kap moet een informatiebord komen. Daarvoor pleit GroenLinks in West. Het is voor buurtbewoners vaak te lastig om erachter te komen of er kapplannen zijn, om welke boom het precies gaat en de reden voor de kap, aldus fractievoorzitter Anneke Veenhoff in een initiatiefvoorstel.

“Bewoners bevinden zich regelmatig in een ondoordringbaar woud van bekendmakingen, kennisgevingen van aanvragen en vergunningen. Het opvragen van de vergunning en het bijbehorend advies, het determineren om welke boom het precies gaat bij bulkbekendmakingen is een ontoegankelijk proces”, zo stelt GroenLinks.

Ruim voor de kap moet een bord naast de boom worden geplaatst met een link naar de vergunning, het advies van de boomdeskundige en informatie over herplant, aldus het voorstel. Dit bord moet ook blijven staan na de kap, zodat iedereen kan zien wanneer de herplant plaatsvindt en met welk soort boom.

Kapplannen zorgen geregeld voor frustratie bij buurtbewoners. Die worden vaak verrast door plannen. Eerder is in West -en vervolgens elders in de stad- al een verplicht informatiebord ingevoerd bij bouwwerkzaamheden. Het voorstel voor een soortgelijk bomenbord wordt dinsdagavond besproken in de vergadering van de stadsdeelcommissie West.