TapasTheater wil naar de Staatsliedenbuurt

Plan voor combinatie theater en uit eten gaan in de Van Hallstraat

TapasTheater wil de horecaruimte onderin gebouw DC Van Hall in de Van Hallstraat betrekken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een combinatie van theater en uit eten gaan. Dat is de opzet van TapasTheater, dat naar de Staatsliedenbuurt wil komen. Voor een ruimte in het gerenoveerde gebouw DC Van Hall aan de Van Hallstraat heeft Stichting TapasTheater een horecavergunning aangevraagd.

Het gaat om een verhuizing. TapasTheater heeft nu een vestiging in Oost aan de Andreas Bonnstraat. Veel mensen willen wel naar het theater maar gaan in de praktijk niet, zo stelt oprichtster Tessa Harmsen op de website. Ze werken tot laat of geven de voorkeur aan borrelen en bijkletsen boven lang stilzitten in een voorstelling. Ook vinden ze theater duur en zijn ze bang om de verkeerde voorstelling te kiezen, aldus Harmsen.

Bij TapasTheater werkt het anders: bezoekers kunnen komen en gaan wanneer ze willen. Ze kiezen twee of drie voorstellingen van twintig minuten, waaronder veel cabaret en muziektheater. Voor-, tussen- en na een voorstelling kunnen ze aan een gereserveerde tafel iets eten, drinken en praten. Allerlei kleine gerechtjes staan klaar in een automatiek.

Op Instagram roept TapasTheater theatermakers op die in de zomermaanden minimaal dertig keer een voorstelling van twintig minuten willen geven. De artiesten kunnen rekenen op een gratis podium, inkomsten uit de verkoop en ‘toegang tot een nieuw publiek en netwerk’, zo stelt TapasTheater.  

De gemeente neemt in principe binnen acht weken een besluit over de vergunningaanvraag voor de Van Hallstraat.