Nieuw: Italiaanse delicatessen in Houthaven

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Ingeborg en haar zoon Thomas zijn klaar om te knallen met hun restaurant Buon Gusto Deli aan de Danzigerkade. Zodra het kan, kun je er aanschuiven. Nu kun je er flammküchen, pasta’s en antipasti afhalen, waardoor je ‘als een mega blij ei naar huis gaat met je buit’.

In het pand aan de Danzigerkade waar Wilde Kroketten zat, zit sinds september Buon Gusto Deli. De oester- en rendangkroketten van de voorganger zijn nu vervangen door Italiaanse lekkernijen. Zodra het restaurant weer open kan, kun je er aanschuiven. Ook kun je dan rekenen op filmavonden, wijn-spijsproeverijen en spelletjesavonden met Italiaanse muziek. Maar tot die tijd is het afhalen geblazen. De familie die het bedrijf runt, heeft gelukkig meer dan genoeg ervaring om te zorgen dat je als een mega blij ei naar huis gaat met je buit.

La vita e bella
Ingeborg Merkx en haar zoon Thomas zitten al jaren in de horeca. Je kunt ze kennen van Buon Gusto Deli in Loenersloot, een Utrechts dorpje aan de Vecht. Gedreven door hun Italiaanse smaakgevoel – Thomas’ vader komt uit de Noord-Italiaanse regio Emilio-Romagna – wisten ze van deze traiteur en delicatessenwinkel een bejubelde zaak te maken. Een eigen koffiemelange, verse pasta, Italiaanse producten als olijfolie, balsamico en wijnen. Het kan er niet op; la vita è bella!

Flammküchen
De zaak in Amsterdam is ook hartstikke bella, maar is meer trattoria dan traiteur; een vitrine met Italiaanse heerlijkheden vind je er niet, maar er is wél een kast met delicatessen en kookboeken. Daarnaast is er een afhaalmenu met pizza, (glutenvrije) pasta’s, belegde broodjes en flammküchen – die met bresaola, limoen, mozzarella en zongedroogde tomaten lijkt mij uit de kunst. Ingeborg, die in Amstelveen ook het culinaire bedrijf Spoon heeft, staat er om alles wat jij wilt uit de keuken te laten rollen.

Polpette al sugo
De grote vraag is natuurlijk: wat wil je? Thomas helpt me een handje op weg. Voor vanavond sla ik een salade Caprese (9,50 euro) en Tonno in, spiesjes met mild-pittige kippendijen en courgette, gehaktballetjes in tomatensaus (polpette al sugo) met komkommeryoghurt en affetati (8,75 euro), een mix van Parmaham, venkelsalami, bresaola, diverse kaasjes, pompoen-wortelcrème en vijgenchutney. “Dit is misschien nog wel gezelliger dan ‘gewoon’ pasta eten”, zegt Thomas. “Lekker op tafel zetten, wijn erbij en kláár.”

Loeigroot terras
Het zou natuurlijk het allerleukste zijn als we al dat lekkers gewoon in het restaurant van Buon Gusto Deli zouden kunnen eten. Of nog beter: op het loeigrote terras met uitzicht op de IJ. “Na de opening zijn we maar zes weken open geweest”, zegt Thomas. “We hebben nog niet kunnen knallen. Maar zodra het kan, gaan we dat zeker doen. We hebben grote plannen met het terras: meer zitjes, vuurkorven, terraskachels. ”

Verse wafels met kersen
Ai, ai, dat belooft heel gezellig te worden. Ik zie mezelf wel hangen bij het IJ. Oók vroeg in de ochtend. Om te ontbijten met verse wafels met kersen en room. Of met tramezzini, driehoekige Italiaanse sandwiches met bijvoorbeeld met bieslook en zalm. Espresso erbij en mijmeren maar. Was het maar alvast zover!

 

 

DeWestkrant