Protest Oekraïners tegen theatershow Russische beroemdheden in Theater Amsterdam

Theater Amsterdam in Houthaven. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Een organisatie van Oekraïners in Nederland heeft een protest aangekondigd tegen het optreden dinsdag van het Russisch duo Vladimir Pozner en Ivan Oergant in Theater Amsterdam in Houthaven. Het publiek kan ‘een wervelende show en verhalen over verschillende landen verwachten, uitgevoerd door geestige intellectuelen’, zo staat er op de website van Theater Amsterdam.

De twee zijn tv-beroemdheden in Rusland. In Het Parool noemt Ruslanddeskundige Derk Sauer de twee ‘de Paul Witteman en Arjen Lubach van Rusland’. Zij waren voorheen boegbeelden van tv-kanaal Channel 1 dat sinds de annexatie van de Krim volgens Sauer louter ‘staatspropaganda’ bevat. De twee zijn weg uit Rusland. 

De organisatie Ukrainians in the Netherlands vindt het onacceptabel dat er ‘een Russisch evenement’ plaatsvindt in Amsterdam gezien de oorlog die Rusland voert in Oekraïne. Pozner en Oergant respecteren de Oekraïnse grenzen uit 1991 niet, aldus de organisatie. Ukrainians in the Netherlands wil dat alle Russische culturele activiteiten hier worden gestaakt zolang de oorlog voortduurt. 

De voorstelling is bijna uitverkocht. Zondag waren alleen nog enkele kaarten beschikbaar voor 159 of 169 euro. 

DeWestkrant