Theatermakers in West pakken wéér een actueel onderwerp bij de lurven

Foto: Anne van Zantwijk
Hoogstins

Sinds vandaag is Mark Rutte de langszittende premier ooit. In Westerpark is
theatergroep Toetssteen al een tijdje bezig met zijn jubileum. Op 2 september gaat het stuk De Regels van Rutte in première.

Theatergroep Toetssteen is een geheel onafhankelijke theatergroep die vrijwel uitsluitend nieuw, Nederlands repertoire speelt. De voorkeur gaat daarbij uit naar stukken die aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Na de recente voorstellingen De Toetsenfabriek (over het mismanagement in het onderwijs), Pim Spreekt, Afstandsmoeders en Tuschinski neemt Toetssteen nu weer een actueel onderwerp bij de kop: het jubileum van Mark Rutte. De theatermakers doen dat met de voorstelling De Regels van Rutte.

Geheim van Rutte
Op 2 augustus is hij precies één dag langer premier dan Ruud Lubbers. En daarmee is hij sinds vandaag de langstzittende minister-president ooit. Meer dan twaalf jaar houdt hij het al vol. Hoe kan dat? Hoe heeft hij iedere heftige storm die de afgelopen jaren opstak doorstaan? En wat kunnen wij daarvan leren? Kunnen wij de Regels van Rutte achterhalen? Om zijn geheim te ontdekken, nemen de acteurs je mee langs twaalf jaar premierschap. Van ‘ik heb hier geen actieve herinnering aan’, naar ‘Doe lekker zelf normaal sjongejonge’, via ‘de epische strijd met Rita Verdonk’ en ‘de heftige confrontaties met Sigrid Kaag’. De makers omschrijven de voorstelling als ‘een humoristische spiegel op de politiek van de afgelopen twaalf jaar, die soms ook behoorlijk pijn kan doen’.

Het Amsterdams Theaterhuis
Het script is geschreven door Erris van Ginkel, die ook de regie voor zijn rekening neemt. Harm Witteveen, Linda Tordoir, Carlo van Munster en Marieke Fransen zullen op het podium staan. Het gezelschap repeteert in Westerpark, in een repetitieruimte in de Kempenaerstraat. De Regels van Rutte gaat op 2 september in première in Het Amsterdams Theaterhuis in de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat (Oud-West). Hier kun je kaartjes reserveren en meer speldata vinden.