MidWest wordt zusje De Hallen

De ingang van MidWest aan de Cabralstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stichting MidWest heeft de gemeente een bod gedaan van 1,2 miljoen euro voor het voormalige schoolgebouw aan de Cabralstraat. De financiering komt van de Triodos Bank en een particuliere investeerder. André van Stigt, de architect van de verbouwing van De Hallen, is bij de ingrijpende renovatie betrokken. Hij treedt ook toe tot het bestuur van de stichting.

Dit staat in een nieuwsbrief die is verstuurd aan huurders van het pand. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de opzet van de buurtonderneming in De Baarsjes niet meer haalbaar bleek. Volgens deze constructie zou de stichting het pand in eigendom krijgen van de gemeente en pas later afrekenen. Maar de centrale stad hield deze constructie tegen en wil meteen geld zien.

De stichting wil het pand nu voor 1,2 miljoen kopen, maar vanwege de hoge financieringslasten verandert het karakter van MidWest ingrijpend. Een deel van de begane grond wordt straks verhuurd aan een horeca-ondernemer. Het gaat volgens de initiatiefnemers niet om grootschalige horeca, maar om een restaurant met een sociale component. Huurders van de kantoorruimten op eerste en tweede verdieping moeten contracten aangaan voor drie jaar, veel langer dan nu.

MidWest probeert met stadsdeel West afspraken te maken over subsidie zodat non-profit instellingen in het gebouw nog steeds zaaltjes tegen een lager tarief kunnen huren. De renovatie van het gebouw begint volgend voorjaar. Het restaurant-gedeelte komt in de gymzaal.  In de klaslokalen komen meer werkplekken voor ondernemers. Het gebouw krijgt een sedumdak en zonnepanelen.