Punjab Express is de nieuwste exotische supermarkt van West

One-stop shopping in Westerpark: Surinaams, Indiaas en Pakistaans

Punjab Express. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De eigenaar van Punjab Express in de Van Limburgstraat heeft zijn zaak volledig omgegooid. De vitrine met afhaalgerechten is gebleven, maar het restaurant is nu een supermarkt.

In het overdekte deel van de Van Limburg Stirumstraat is kortgeleden iets veranderd. De islamitische slagerij Al Hoceima die eerst in de Tweede Nassaustraat zat, is verkast naar het pand waar voorheen slagerij De Staatslieden zat. Verderop, op nummer 71, is Punjab Express geruisloos van gedaante veranderd. Het is dat een lezer ons tipte, anders had ik dit waarschijnlijk gemist.

Indiaas eten
Hoewel Westerpark niet overloopt van de restaurants waar je Indiaas kunt eten, was ik hier nog nooit geweest. Het zwart-rode interieur met zitplekken van skai nodigde niet uit tot een bezoek. Als ik er langsliep, zat er vrijwel nooit iemand. Voor afhaaleten had ik al genoeg eigen adressen, net buiten de wijk. De eigenaar, die samen met zijn vrouw de zaak runt, heeft inmiddels het meubilair van het restaurant bij het grofvuil gedaan en stellingkasten gekocht.

Kruidenmengsels
Deze kasten hebben nu de overhand in het pand. Ze zijn gevuld met ingrediënten voor Surinaamse, Pakistaanse en Indiase gerechten. Denk aan garam masala en andere kruidenmengsels, rijst, sambals, roze Himalaya-zout, geklaarde boter (ghee), peulvruchten en pakken met de basics voor kipcurry’s en pani puri, gefrituurde bolletjes van aardappel of kikkererwten, ui en chilipoeder. Ook zie ik hapklare producten als maïzena- en kokoskoekjes (2,50 euro), bananenchips en rusks, langwerpige harde koekjes die ze in India en Pakistan soppen in thee met melk. Ik ontdekte ze voor het eerst bij T’s Teabar in De Baarsjes: hartstikke lekker!

‘Beignets’ met paneer
Tegenover de stellingkasten staat een rij koelkasten opgelijnd. Ze puilen uit van de snacks: samosa’s, vleesspiesjes, ‘beignets’ met paneer. Verder kun je er groenten vinden, plus Indiaas brood, waaronder naan met knoflook. Het aanbod van Punjab Express doet me een beetje denken aan dat van Little India Supermarket aan de Johan Huizingalaan in Nieuw-West. Maar dat is minstens 35 minuten fietsen vanaf Westerpark. Mij te ver!

Afhaalservice
Bovendien is het natuurlijk het allerleukst om de ondernemer op de hoek te supporten. Vooral als de eigenaar het lef heeft gehad om zijn zaak om te gooien en nu behalve een supermarkt ook nog een afhaalservice bestiert. Zijn vrouw maakt Indiase klassiekers als chicken tandoori (13 euro), kip tikka, fish vindaloo, saag paneer en rijstgerechten (biryani) met lam, kip, garnalen of groenten. Surinaamse gerechten zijn er ook, zoals roti kip en moksi meti. Als dessert kun je rijstpudding (kheer) of ijs met gemalen noten (kulfi) meenemen.

Shoppen bij Punjab Express. (Foto Patricia Jacob).
DeWestkrant