Elk land in het Midden-Oosten* heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. Maar de gerechten uit dit gebied hebben veel gemeen: stuk voor stuk zijn ze hartstikke lekker en barsten ze van de groenten, peulvruchten, granaatappel, verse kruiden en specerijen. Neem de proef op de som bij deze 20 adressen in onze buurt!
Cool Amsterdam weet deze snackbar 2.0 in Westerpark al jaren te vinden. Vooral sinds Farouk de zaak heeft overgenomen van zijn oom Moustafa, draait de zaak als een tierelier. Egyptische falafel is de specialiteit van De Buurman. Farouk en Moustafa maken deze falafel van tuinbonen in plaats van kikkererwten. Bij de falafel-wrap zou je het huisdrankje kunnen bestellen: Egyptische hibiscus naar het recept van Farouks moeder.
Iran
In deze ‘skihut’ in Oud-West ben je omringd door stamgasten en eet je rijstgerechten en stoofschotels. De koks strooien met groenten, kruiden, noten, vruchten en ingrediënten die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen: saffraan, oranjebloesem, gedroogde rozenknoppen. Hoe dat smaakt, lees je hier.
De Iraanse familie die deze zaak in De Baarsjes bestiert, heeft groene opties in de hoofdrol gezet. Reken op vegetarische en vegan gerechten voor ontbijt, lunch en diner, inclusief bijpassende gezonde drankjes. Gevulde wijnbladeren (rijst, verse kruiden, erwten, pruimen), rode linzensoep, gevulde aubergine (vegan gehakt, knoflook, granaatappel, walnoten), olijven in een marinade van granaatappel, walnoot en Iraanse kruiden. Lastig kiezen, elke optie spreekt tot de verbeelding.
Dit restaurant, dat draait om kosher streetfood, zit sinds de zomer in Oud-West. Je vindt er een mix van vegetarische (falafel, sabich egglant pita) én ‘not so vegetarian’ opties, zoals The Shawarma Show en de Meat The Kebab Pita. Voor erbij: een vegetarische salade met een dressing van citroensap, zwarte peper, tahini en kruidenmix za’atar en patat die op smaak is gebracht met gekneusde knoflook, zout en peterselie.
‘In cauliflower we trust’ is het (briljante) motto van dit restaurant in Westerpark, waar Israëlische smaken de toon zetten. Mana Mana, dat ook een filiaal in De Pijp heeft, is een klinkende naam voor hoofdstedelijke vegetariërs en vegans. Zoals ik hier schreef, begrijp ik dat wel. Laat het goddelijke eiergerecht shakshuka maar eens aanrukken, wellicht met een extra pita erbij. Pita’s in combinatie met gerookte aubergine, granaatappel en tahini zijn natuurlijk ook niet te versmaden. De broodjes dippen in Libanese roomkaas met in olijfolie gedrenkte za’atar lijkt me ook fantastico. Voor de carnivoren: Mana Mana heeft ook kippendijen en een lamb special, gegrild lamsvlees met een aardappel-tomaatcreme en diverse sauzen.
Groente is hier koning, vlees is slechts bijzaak en beperkt tot gegrilde kip. De smaken uit Israël (Tel Aviv) én Beiroet (Libanon) lopen als een rode draad door het menu van deze zaak in Oud-West. Dit levert een overzichtelijk menu op: wordt het platbrood, een pita of bowl met hummus? Ben je eruit, combineer je keuze dan met falafel of shoarma van bloemkool. Mocht je willen weten hoe Mima’s flatbread met gegrilde aubergine, een gekookt ei, pickles en mangosaus smaakt, check dan dit stuk.
Dit restaurant in Oud-West biedt shared dining op z’n Israëlisch met een ‘modern Mediterranean twist’. Denk hierbij aan ceviche van vis met gekonfijte dadels, koriander, kikkererwten, rode ui en Griekse yoghurt, dumplings met ricotta, eekhoorntjesbrood, vermout, salie en Parmezaanse kaas en aan gebakken inktvis met rode kool, spinazie, sumak en sour cream.
9. Sababa, Van Hallstraat 270
Sababa is Hebreeuws voor ‘no worries’. Voor de grotendeels vega(n) kaart lieten de eigenaren zich inspireren door de eetcultuur in Tel Aviv en de rest van het Midden-Oosten. De koks maken pita’s, mezze, flatbread en salades klaar, waarbij ze gul zijn met aubergine, bloemkool, kikkererwten, halloumi, granaatappel en dadels. Check de shawarma van biologische polderhoenkip, aubergine-harissa bitterballen of het broodje bal van hybride vlees (plantaardige en dierlijke eiwitten)! By the way: Sababa is een van de haltes op het Pita-pad dat door Westerpark loopt.
Libanon
10. Restaurant Beirut, Kinkerstraat 18-20
De familie Estephan serveert al sinds 1990 gerechten uit hun geboorteland Libanon. Dat de pionier in Oud-West nu al decennia bestaat, komt door de loyale klantenkring en het feit dat er nog steeds met liefde wordt gekookt. Begin je diner met mezze. Als hoofdgerecht is de kabeljauw met een saus van sesamzaad en koriander een aanrader. Net als de aubergineschotel met kruiden en kikkererwten.
11. Restaurant Maz Mez, Jan Evertsenstraat 17-19
Hier in De Baarsjes kom je voor kleine porties Libanese gerechten. Tussen de koude keuzes vind je een auberginedip met tomaat, paprika en granaatappel, hummus en reuzenbonen met verse peterselie en tomaat. Van de warme happen klinken de inktvisringen met knoflookdip, gegrilde spiesjes van lamsgehakt en de groentenballetjes met dilledip me als muziek in de oren.
12. Tyros, Ten Katestraat 117
Uiterst geliefde foodtruck in Oud-West waar Jawad Balas specialiteiten uit zijn geboorteland Libanon verkoopt: lamsshoarma, kofta van rundvlees en falafel. Ik heb een zwak voor de falafel in een wrap met tahinsaus, tomaten en lekker véél peterselie. In april van dit jaar was er een brand in het huis van Jawad en Willie, zijn vrouw. Toen ze alles kwijt dreigden te raken, werd er een hulpactie op touw gezet. Jawad en Willie zijn namelijk niet zomaar mensen, maar ‘heel lieve mensen’.
Syrië
13. Restaurant Sham, Witte de Withstraat 125H
Bij deze Syrische zaak in De Baarsjes at ik ooit een perfect gegrilde burger van ragfijn gemalen lamsvlees met een vulling van groente, kaas en pijnboompitten (Kamer Al-Sham). Daaromheen een mengsel van rode uien en fijngesneden peterselie. De peterselie was zoet en stroperig. Ik lik er mijn vingers bij af. Voor erbij: de kruidigste gele rijst die ik ooit heb geproefd. Eten bij Sham is een feest! Hier lees je er meer over.
Bij het informele broertje van restaurant Sham draait het om vegetarische gerechten, zoals moussaka van diverse groenten (paprika, tomaat), gehaktballen van bulgur, kruiden, walnoten en granaatappelmelasse, met Syrische kaas gevulde deegflapjes en bijvoorbeeld okra in tomatensaus, knoflook en koriander. Sluit af met een van de desserts met pistache!
15. Yamen, Jan van Galenstraat 33
Buurtbewoners zijn lyrisch over de Syrische kok die in januari van dit jaar een kiosk opende: Yamen Makhzoum, beter bekend als Chef Yamen. Dat ze een excellente smaak hebben is een publiek geheim. Inmiddels is Yamen niet meer alleen een lokale held, maar is hij ook nationaal omarmd. De Volkskrant noemde het eten in zijn restaurant in Wormer ‘verrassend smakelijk’. Ja, je leest het goed: de chef heeft naast zijn kiosk ook nog een restaurant. Toen ik hem sprak, beaamde hij dat hij ‘best hard’ moest werken maar dat hij dat ‘geen probleem’ vond. Immers: “Koken is voor mij niet zomaar iets. Het is mijn passie.” Dat hij zijn vak met liefde uitoefent, merk je aan alles. Hap maar eens in een van de smulrollen die hij maakt, bijvoorbeeld zijn platbrood met gebakken aubergine, salade, peterselie, tomaten, yoghurt-tahini en granaatappel. Wraps met pittige kip, falafal of gehaktballetjes van rundvlees heeft deze lieverd ook.
Turkije
16. Belly Pepper, De Clercqstraat 128
Knus zaakje in Oud-West waar ze de Turkse gerechten net wat ‘funkier’ presenteren dan bij het gemiddelde Turkse restaurant. Börek, gevulde filodeegflapjes, ken je vast wel. Maar bij Belly Pepper maken ze er een soort taartje van. De flapjes met spinazie en feta zijn op elkaar gestapeld. Daartussen sijpelt knoflookyoghurt, bovenop ligt een gepocheerd ei. Wat zal het lekker zijn als je het warme eigeel mengt met de boter van chilipeper die er ook bij hoort! De bestseller is overigens het simit-ontbijt: een Turkse bagel met gebakken ei, tulum kaas, avocado en een olijvensalade met za’atar en granaatappel.
17. Birtat, Bos en Lommerweg 242
Iconisch familiebedrijf dat niet meer weg te denken is uit Bos en Lommer. De hele wereld komt hier samen voor pide met lamsvlees of spinazie-gehakt, de mixed grill, wraps met kip- of lamsgehakt en rijspudding. Snelle service, levendige en huiselijke sfeer.
18. Effendy, Overtoom 85
Effendy is hét Amsterdamse adres voor lahmacun, Turkse pizza. De klassieke versie is belegd met gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers en peterselie. Vaste gasten eten de pizza met sambal en knoflooksaus. Het mini-imperium begon op de Rozengracht, waar Effendy te herkennen is aan de file voor de deur. Sinds april is de tweede vestiging in Oud-West open. Ik ging erheen en concludeerde dat de pizza hier likkebaardend lekker is.
19. Istanbul Gözleme, Ten Katemarkt
Hap, slik, weg, maar pas wel een beetje op. Het flatbread dat hier in Oud-West van de bakplaat komt, is loeiheet. Met bijvoorbeeld spinazie en feta erop, is gözleme een prima lunch. (Ook al staat de snack in Turkije bekend als ‘armeluisvoedsel’.)
20. Orontes, Hugo de Grootplein 8
Superlieve eigenaren, uitstekend eten. Bij dit Turkse restaurant in Westerpark doen ze er alles aan om het je naar de zin te maken. Persoonlijk ben ik verzot op hun sappige op houtskool gegrilde kipkarbonades. Een andere favoriet: oruk, gefrituurde gierstballetjes met gehakt. Tijdens de lockdown haalde ik een en ander in huis en genoot ik van een memorabele maaltijd. Ga je er eten, overweeg dan de mezzetafel. Dit is zo’n beetje de beste hapjesdeal van de stad. Want: lekker, véél en betaalbaar.
* Meestal worden deze landen tot het Midden-Oosten gerekend.