Het Pita-pad in Westerpark

Het Pieterpad, maar dan anders

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Het Pieterpad slingert in 500 kilometer van Pieterburen naar Maastricht. Als je de route loopt, heb je volop ruimte om te reflecteren. West heeft een slim alternatief voor deze bekende langeafstandswandelroute: het Pita-pad. Hierbij de adressen om jouw ideale pad uit te stippelen.

Sinds 2019 is Sababa flink uitgedijt. Het comfortfood is nu behalve in Amsterdam ook in Den Haag te koop. In onze stad heeft de keten inmiddels drie filialen. In West is Sababa van de Kinkerstraat verhuisd naar de Van Hallstraat 270, naast het geliefde Back to Black én in het pand waar tot voor kort een allerliefst Amerikaans echtpaar Philly cheesesteak sandwiches en Key lime tart verkocht.

Het menu van de opvolger van de Cheesesteak American Factory is minder stout. Groenten zetten er de toon, voorzien van een Midden-Oosterse twist. De crew vult je pita onder meer met falafal, rodekool, tahini en hummus of met jackfruit shawarma, ingelegde rode ui en knoflooksaus. Wil je in je pita een hybride gehaktbal (biologische kip/jackfruit) laten leggen, dan kan dat ook. Méér groen? Ga dan voor de salade met linzen, spinazie, falafel, gefrituurde bloemkool, geroosterde tomaten, granaatappel, zonnebloempitten, piccalilly, tahini en peterselie. Met een pita erbij levert dit een hoofdmaaltijd op.

Vanaf de nieuwkomer in Westerpark kun je alle kanten op, bijvoorbeeld naar Vleesch noch Visch, de kiosk er tegenover.

Vleesch noch Visch, Schaepmanstraat 2
De succesvolste kiosk van West draait al jaren als een tierelier. De pita met vegetarische gyros is een klassieker, met of zonder vegan tzatziki. Maar het aanbod reikt nog verder. Wat dacht je van de Pita Mi Gado – vegan vlees, kokos-pindatopping, satésaus. Of van de versie met vegan vlees, ingemaakte rode ui, koriander en een tikka massala saus? Salades, soepen en dessert staan ook op de kaart.

De Buurman, Van Hallstraat 65
Egyptische falafel is de specialiteit van deze snackbar extraordinaire. De balletjes zijn gemaakt van tuinbonen in plaats van kikkererwten. Ze worden geserveerd in een wrap. Eerlijk is eerlijk: een wrap is géén pita, want dat is een rond broodje met een zachte korst. Maar plat zijn ze allebei. Omdat ze op elkaar lijken en allebei goed smaken, bevat mijn pitalijst ook wraps. Behalve falafel kun je op de wraps van De Buurman ook balletjes lamsgehakt, patat en salade laten leggen. Of gekruide en gegrilde kippendijen, salade, sambal en knoflooksaus.

Mana Mana, Frederik Hendrikplantsoen 36
‘In cauliflower we trust’ is het (briljante) motto van dit restaurant in Westerpark. Mana Mana, dat ook een filiaal in De Pijp heeft, is een klinkende naam voor hoofdstedelijke vegetariërs en vegan. Zoals ik hier schreef, begrijp ik dat wel. Laat het goddelijke eiergerecht shakshuka maar eens aanrukken, wellicht met een extra pita erbij. Pita’s in combinatie met gerookte aubergine, granaatappel en tahini zijn natuurlijk ook niet te versmaden. De broodjes dippen in Libanese roomkaas met in olijfolie gedrenkte za’atar  lijkt me ook fantastico.

Chef Yamen, Jan van Galenstraat 33
Buurtbewoners zijn lyrisch over de Syrische kok die in januari een kiosk opende:
Yamen Makhzoum, beter bekend als Chef Yame
n. Dat ze een excellente smaak hebben is een publiek geheim. Inmiddels is Yamen niet meer alleen een lokale held, maar is hij ook nationaal omarmd. De Volkskrant noemde het eten in zijn restaurant in Wormer ‘verrassend smakelijk’. Ja, je leest het goed: de chef heeft naast zijn kiosk ook nog een restaurant. Toen ik hem sprak, beaamde hij dat hij ‘best hard’ moest werken maar dat hij dat ‘geen probleem’ vond. Immers: “Koken is voor mij niet zomaar iets. Het is mijn passie.” Dat hij zijn vak met liefde uitoefent, merk je aan alles. Hap maar eens in een van de smulrollen die hij maakt, bijvoorbeeld zijn platbrood met gebakken aubergine, salade, peterselie, tomaten, yoghurt-tahini en granaatappel. Wraps met pittige kip, falafal of gehaktballetjes van rundvlees heeft deze lieverd ook.

DeWestkrant