Bij De Willem borrel je met natuurwijn en raspatat met Joppiesaus

Café in Willemspoort is weer open

De Willem, foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Kort nadat café De Willem zijn deuren opende in de stadspoort bij het Haarlemmerplein, moesten ze weer dicht. Sinds vorige week is de zaak terug van weggeweest en kun je er weer werelds lunchen, borrelen en dineren.

Als ik richting café De Willem aan het Haarlemmerplein 66 loop, zwaait de deur voor me open. Ik stap over de drempel en verwacht min of meer dat iemand confetti over me heen strooit. Het personeel is uitgelaten. Er hangt een feestje in de lucht. “Welkom”, zegt Maarten de Vries. “Ga zitten waar je wilt.”

Tijdelijke sluiting
Je kunt hem en Jamie van der Will kennen van de Kopstootbar in de Marnixstraat. Samen besloten ze de begane grond van de Willemspoort nieuw leven in te blazen. December vorig jaar openden ze in dit monument café De Willem. De vreugde was van korte duur. Eind maart moesten ze de deuren weer sluiten. Ze bleken niet te beschikken over een horeca- en alcoholvergunning en die ook niet te hebben aangevraagd. ‘Een ongelukkige samenloop van omstandigheden’, vertelden ze aan het AD. Inmiddels is de kwestie vlot getrokken. “Donderdag de elfde kregen we witte rook van de gemeente”, vertelt Maarten. “De dag daarna hebben we de zaak opengegooid.”

Restaurant in aantocht
Logisch, ze stonden te trappelen om verder te gaan waar ze waren gebleven. Gezelligheid is troef in de stadspoort die ooit is gebouwd om de intrede van koning Willem II te vieren. Verse bloemen op tafeltjes van donker hout, fluwelen bankbekleding en fonkelende glazen boven de bar, die baadt in een oceaan van licht. Nu is alleen nog het café open, maar het terras en restaurant zullen binnenkort volgen. Jef van den Hout, de chef-kok, neemt het culinaire deel voor zijn rekening.

Veelbelovende chef-kok
Zijn staat van dienst is veelbelovend. Hij had onder meer zijn eigen restaurant in het centrum – French Connection – en was sous-chef bij sterrenrestaurant Bord d’Eau in Hotel de l’Europe. Tot oktober vorig jaar was hij chef de cuisine van het Conservatorium Hotel. Onder zijn leiding zal de kaart bij De Willem ‘vaker wisselen dan de seizoenen’. De kaart leest als een reis rond de wereld in tachtig dagen.

Pastrami van Louman
Bij de borrel kun je de Franse bonenschotel cassoulet bestellen. Kroketjes met een vulling van baba ganoush en een dip van harissa zijn ook een optie. Je kunt lunchen met een broodje paling van Frank’s Smokehouse of een tosti met gruyère en kimchi (7,50 euro). Voor 3 euro extra krijg je er pastrami van de nabijgelegen topslager Louman bij. Maar de geinigste lunch vind ik toch wel de raspatat met Willems huisgemaakte Joppiesaus (6 euro). Deze friet op basis van aardappelpoeder is trouwens ook te bestellen als borrelhap.

Burned matcha cheesecake
Van de dinerkaart word ik minstens zo vraatzuchtig. Hier met die artisjok, druiven en ajo blanco (amandel-knoflooksoep)! Die kabeljauw met paksoi, lamsoor en saké botersaus lust ik wel rauw (25 euro). Mmm, spannend: burned matcha cheesecake met bosaardbei en vanille als dessert. Het eten is eigentijds, multicultureel en behoorlijk funky.

Jajem
Comme il faut vandaag de dag heeft De Willem daar ook ‘een grote selectie natuurwijnen’ bij. Ze liggen klaar in de wijnkelder onder het restaurant. Aangezien eigenaren Maarten en Jamie sinds 2016 een eigen jenever hebben, Jajem, zal het je niet verbazen dat je dat hier ook kunt drinken. Bijvoorbeeld in je Madame Ginger Mule. De Willem heeft de potentie om een hit te worden.

Willemspoort. Foto: Richard Mooyman.

DeWestkrant