Wonderen van West – Op zoek naar de nachtegaal

Foto Annet de Jong
Hoogstins2024

Schrijfster en Baarsjesbewoner Annet de Jong dwaalt, wandelt en observeert. In haar column verhaalt ze wekelijks over de Wonderen van West.

Het is ieder voorjaar weer een magisch moment, de lentedag vroeg in mei wanneer er een kolonie gierzwaluwen neerstrijkt in mijn straat in De Baarsjes. Magisch dat het ze opnieuw is gelukt om de overtocht te maken van Afrika naar Amsterdam-West, om hier onder een dakgoot te nestelen. Ze klinken vrolijk en hun lachsalvo’s schallen door de straat terwijl ze indrukwekkende luchtacrobatiek uitvoeren.

Wat ik niet wist, is dat even verderop in natuurgebied de Oeverlanden in Nieuw-West onlangs ook een bijzonder clubje vogels uit Afrika is gearriveerd om zich er voort te planten. Een uiterlijk onbeduidend vogeltje, bruin gekleurd en iets kleiner dan een merel, dat bekend staat om zijn bijzondere zangkwaliteiten.

Met beheerders Wichert en Carla ging ik mee op een nachtegaalwandeling. Enkele tientallen vogelliefhebbers in verantwoorde outdoorkleding waren op deze activiteit afgekomen. Niet in de verwachting om de vogel te bewonderen, want ze laten zich hoogst zelden zien. Het zijn bodembroeders, zo leerde ik, en ze verschuilen zich tussen de bramenstruiken en brandnetels, zodat ze veilig zijn voor vossen en honden.

De beheerders van het ruige natuurgebied zorgen ervoor dat de zeldzame nachtegaal ieder voorjaar terugkomt. Natuur moet slordig zijn en niet aangeharkt, zei Carla, die wees op de unieke moerasbiotoop in het gebied. We hoorden de nachtegalen zingen, ze zijn moeilijk te onderscheiden van de merel, maar de geoefende vogelaar (niet zijnde ik) herkent het timbre en meer crescendo’s.

De vogels die nu het levenslicht zien, keren volgend jaar terug naar hun geboorteplaats. Het zijn maar zes tot acht nachtegaalparen die nu in het gebied broeden. Een zeldzaamheid in de stad. Een zeldzaamheid die we moeten koesteren, maar de stad rukt op en de Oeverlanden staan (opnieuw) onder druk. Er komt nieuwbouw in het Schinkelkwartier, en steeds meer Amsterdammers recreëren in de Oeverlanden.

Al 36 jaar strijden activisten voor het behoud van deze unieke plek in Amsterdam. De ‘Vereniging Oeverlanden Blijven!‘ verdient massale steun voor hun werk. Zij zorgen voor het behoud van de biodiversiteit. Met een beetje geluk spot je er op een zomerdag een ijsvogel. Deze unieke rafelrand van de stad mag niet verloren gaan. Dus ga er vooral eens kijken, luister naar de nachtegaal en steun de Wicherts en Carla’s van deze wereld.

DeWestkrant