Chef Yamen draait Syrische smulrollen in de Jan van Galenstraat

Chef Yamen in zijn kiosk in de Jan van Galenstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In een kiosk in de Jan van Galenstraat laat een chef uit Aleppo wraps door de lucht vliegen en deelt hij lekkers uit. Naar eigen zeggen is hij ‘een beetje beroemd’. Patricia vindt hem om te zoenen zo lief en kocht ‘een broodje om te onthouden’.

Ik heb een diep respect voor mensen die hun land moesten verlaten en hier hun weg hebben weten te vinden. Vandaag kwam ik zo iemand tegen in Westerpark: Yamen Makhzoum, beter bekend als Chef Yamen. Sinds 1 januari staat deze Syriër in de kiosk aan de Jan van Galenstraat 33 waar tot voor kort ‘glamourkok’ Oliver Hasenbalg Lik Je Vingers Amsterdam bestierde. Volgens Yamen is Oliver naar Canada vertrokken en kon hij vervolgens in de kiosk. Dat de chef was geland, hoorden we al van een lezer: “Lieve man, superlekker eten.”

Passie
Overigens is de kiosk niet zijn eerste zaak. Yamen heeft al een zaak in Wormer: Maak met Smaak, een fine dining-restaurant waar hij vrijdag en zaterdag een verrassingsmenu serveert. Daarnaast gooit hij zeven dagen per week van 11.00 tot 20.00 uur zijn kiosk open. Je kunt het eten bij Chef Yamen afhalen of laten bezorgen. Dat hij ‘best hard’ moet werken vindt hij ‘geen probleem’. Immers: “Koken is voor mij niet zomaar iets. Het is mijn passie.”

YouTube-kanaal
De kok kwam in 2015 naar Nederland. Daarvoor woonde hij in Aleppo en was hij zowel chef in Syrië als in Libanon. Hij kookt het liefst met ingrediënten uit de omgeving, houdt van groente en kan ‘vrijwel alles’ maken uit de Italiaanse, Franse en Syrische keuken. Wil je Yamen in actie zien, dan kun je iets bij hem bestellen of kijken naar zijn filmpjes op Instagram of zijn YouTube-kanaal. ‘Ik heb ook in het Noord-Hollands Dagblad gestaan. Ik ben een beetje beroemd.”

Vliegende wrap
Als ik bij zijn kiosk kom, biedt hij een voorbijganger en mij direct een stukje falafel aan. Dat begint al goed denk ik meteen, terwijl ik naar binnen gluur. Links spot ik croissants, die je onder meer kunt laten beleggen met halloumi en kruidenmengsel za’atar. Rechts zie ik de plek waar hij zijn (smakelijke) falafel frituurt en wraps belegt met pittige kip of köfte. 
Ik bestel de aubergine wrap, en Yamen begint meteen enthousiast het deeg te kneden. “Zuurdesem”, laat hij weten. Hij laat de wrap vliegen in de lucht en haalt bakjes tevoorschijn: peterselie, tomaat, granaatappel. Soepel snijdt hij de aubergine en frituurt hij de plakken (7,99 euro). “Alles vers en van de beste kwaliteit”, lacht hij.

Warme choco
Hij mixt de ingrediënten met een saus van yoghurt en tahini en doet er een lik hummus bij. Daarna maakt hij een rol van de belegde wrap. Voordat ik naar huis fiets met mijn bestelling, biedt hij me een bekertje warme chocolademelk aan. Weigeren is geen optie, en waarom zou ik? Hij heeft de chocolademelk zelf gemaakt en verklapt het recept. Het drankje is zacht en verfijnd van smaak, niet te zoet, wel goed romig. Hier scoort Yamen punten mee.

Kruiden uit Aleppo
Als ik thuis kom, gaat het feestje nog even door. De wrap is zo zacht als een donzen kussen. Mijn tanden zakken weg in een troostende combinatie van groente, zalvende saus en verse kruiden. Lekker, lekker, lekker. Een broodje om te onthouden. Ik heb zo het vermoeden dat er nog veel meer valt te smullen bij deze superlieve, gedreven chef. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bowl (9,95 euro) met geroosterde bloemkool, citroensap, yoghurt en kruiden uit Aleppo?

WestBegrootnov2024