Ook problemen met kademuur deel Bilderdijkkade

De kademuur op dit deel van de Bilderdijkkade beweegt richting het water, aldus de gemeente. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een stuk kademuur van de Bilderdijkkade is in dusdanig slechte staat dat de gemeente extra veiligheidsmaatregelen moet nemen. Het deel tussen de De Clercqstraat en Kwakersstraat is afgesloten voor zwaar verkeer. Eerder zijn al parkeerplaatsen opgeheven.

Verzakkende kades zijn een hoofdpijndossier in Oud-West. Een stuk van de Da Costakade is recentelijk helemaal afgesloten voor autoverkeer omdat de kade blijft verzakken. Woonboten moesten worden weggesleept. De Da Costakade wordt de komende jaren vernieuwd.

Op de Bilderdijkkade spelen soortgelijke problemen met de kademuur. Vanwege verzakkingen zijn eerder tien parkeerplekken opgeheven. Nu is ook een verbod voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton ingesteld om het gewicht op de kademuur te verminderen.

Veiligheidsconstructie
Uit metingen blijkt dat de kademuur langzaam richting het water beweegt, vooral tussen de De Clercqstraat en Van Alphenstraat. Als de kademuur verder blijft verzakken, moet een veiligheidsconstructie worden gemaakt. Het ontwerp hiervoor wordt al gemaakt, aldus de gemeente.

Herstelwerkzaamheden
De kademuur tussen de De Clercqstraat en de Kwakersstraat zal later worden hersteld, zo is bedoeling. De gemeente onderzoekt nog wat de beste aanpak is en streeft ernaar om ‘voor 2026’ te beginnen met herstelwerkzaamheden. 

DeWestkrant