Bomen gekapt voor herstel Jacob Catskade

De Jacob Catskade met de bomen die moeten verdwijnen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vijftien bomen worden gekapt voor het herstel van de verzakte Jacob Catskade in de Staatsliedenbuurt. Het is niet mogelijk om deze bomen te behouden, zo meldt portefeuillehouder Jeroen van Berkel in een memo aan de stadsdeelcommissie West. 

De honderd jaar oude kademuur is verzakt en moet worden vernieuwd. Van de 21 bomen zullen er vijftien komende winter worden gekapt. Eén boom wordt verplant, vijf andere bomen bij huisnummer 88 kunnen blijven staan. Op dat deel hoeft de kade niet te worden vernieuwd. 

Bij het besluit is gekeken naar de gezondheid en de waarde van de bomen, hoe de wortels groeien en of ze verplant kunnen worden, aldus van Berkel. “Het verplanten van bomen willen we graag, maar vaak is dat niet mogelijk omdat de bomen te groot zijn om af te voeren; ze passen niet onder een brug of onder de bovenleidingen van een tram.”

Van de vijftien bomen die verdwijnen zijn er drie beeldbepalend en ‘beschermwaardig’, aldus Van Berkel. Maar er zijn helaas geen technische mogelijkheden om ze te kunnen behouden, schrijft hij. Na de werkzaamheden die in de zomer van 2021 beginnen, zullen 25 nieuwe bomen worden geplant. 

Voor buurtbewoners is er woensdag 10 juni om 19.30 uur een informatiebijeenkomst via internet met een presentatie van de nieuwe inrichting. Voor de invulling van de strook langs het water kunnen bewoners stemmen voor drie varianten: een wandelboulevard, een straat met plantvakken en een straat met verhoogde moestuinbakken. 

DeWestkrant