Westerpark heeft de beste hangbanken van Amsterdam

Bar Kantoor. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Flink onderuitgezakt op de bank is het fijn ontspannen. Patricia ging op zoek naar de beste hangbanken van de stad en vond deze drie.

1. Back to Black, Van Hallstraat 268
Deze excellente koffiebar in Westerpark is zo speciaal dat uitgever Time Out er onlangs over schreef. Best laat, eigenlijk. Wij in West weten natuurlijk al eeuwen dat de koffie er om te zoenen is en dat de appeltaart tot de Best of the West behoort. De achterkant is net een koekje, de bodem is heerlijk vochtig door het appel-kaneelmengsel. De appeltaart is pure fruitkunst. Slagroom erbij en je hebt bakporno. Enfin, ik dwaal af. Terug naar mijn onderwerp. Voor in de zaak, met de taarten in je vizier, staan twee zachte banken. Recht opzitten is er niet echt bij, je gaat al snel half gestrekt. Babbel de babbel, mijmer de mijmer. Het dolce far niente, het zalige niksen. Geef je eraan over. Stressen is zo 2023.

2. Bar Kantoor, Haarlemmerweg 8
In het café-restaurant van het Conscious Hotel in Westerpark is het nooit saai. Locals vergaderen er of spreken er af. Omringd door hotelgasten waan je je in het buitenland en voel je je een kosmopoliet. Kijk je door de ramen, dan heb je vol zicht op de schoonheid van het park – in welk jaargetijde dan ook. De bank bij de keuken is mijn favoriet. Een glas wijn of een kop koffie met van die lekkere brosse roomboterkoekjes. Eindeloos bijpraten, plannen maken of wegdromen. Op de bank van Bar Kantoor kent ontspanning geen tijd en zou ik mijn sneakers graag verruilen voor pantoffels. Benen omhoog, extra kussens erbij, een dekentje. Benieuwd hoe duur het is om op de bank te overnachten. Een offerte is welkom.

3. Coffee & Juices, Hugo de Grootplein 161
Strikt genomen zijn het fauteuils, maar de lederen tronen van deze koffiebar in Westerpark zijn zo breed dat het halve banken zijn. Ze staan zowat tegen het raam geplakt, waardoor je front row bij de actie van het immer levendige Hugo de Grootplein zit. Goede zitplekken zijn schaars. En dat geldt zeker voor deze mini-banken. Er zijn er namelijk maar twee. Heb je beet, neem het er dan goed van. Benen iets omhoog, lekker tegen de vensterbank aan. Kopje koffie, misschien een croissantje erbij. Mensen kijken, af en toe een dutje. Dáár knapt een mens van op.