De tofste koffiebar van Westerpark is ein-de-lijk open

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

Op de ramen van Kringloop West in Westerpark staat dat de koffiebar binnenkort opengaat. Maar vergis je niet: Prut is inmiddels al alive and kicking. Sinds vorige week kun je elke zaterdag en zondag koffieleuten in de koffiebar, die volgens Patricia 100 procent sympathiek is.

Kringloop West aan de Tweede Hugo de Grootstraat is een warenhuis waar álles te koop is. Vandaar dat we de zaak in dit artikel omschreven als ‘de Bijenkorf van Westerpark’. Vorig jaar kondigde eigenaar Steven van Helsdingen al aan dat hij ook een koffiebar wilde open: Prut. In dit gedeelte van de winkel zou hij koffieprut op een podium zetten. “We gaan het gebruiken voor groene projecten.”

Carrot cupcakes
Net als veel andere ondernemers was het voor hem ook lastig om goed personeel te vinden. Maand na maand trok voorbij, maar op zaterdag 25 maart was het dan eindelijk zover. Barista Iris was in da house. Ze schonk de eerste koffiekopjes vol (vanaf 2 euro) en serveerde haar zelfgebakken banana bread en carrot cupcakes (3 euro). Sindsdien is Prut elke zaterdag en zondag open. Zodra het kan, wil Steven de openingstijden uitbreiden.

Puzzel leggen
Dat zou ik toejuichen. Prut is namelijk een enorm toffe koffiestek. Je zit midden in de collectie van het warenhuis en bent omringd door kunst, design, lp’s en cd’s. Op de hangbank, in de fauteuils, in de stoelen aan tafel. Waar je ook voor kiest, je zit gegarandeerd comfortabel. Vervelen is er niet bij. Je kunt een puzzel leggen of de nieuwste krant lezen. De vrouw tegenover me heeft net een boek uit de kast getrokken en verslindt de een na de andere pagina. “Ik denk dat ik hier blijf slapen”, lacht ze. Verderop vertelt iemand hoe je ademhaling je gezondheid beïnvloedt. Aan de bar praten twee vrouwen bij, terwijl de melk van hun cappuccino hun mond kleurt. Buiten regent het, maar hierbinnen kabbelt het leven voorbij.

Keuzestress
De enige stress die je hier hebt, is keuzestress. Achter de bar staat een peloton aan koppen opgesteld. Uit welke mok ga jij je koffie (of thee) drinken? Indien nodig helpt Iris je een handje. Dat ze het leuk vindt om hier te zijn, is overduidelijk. Ze straalt van alle kanten en is mega vriendelijk. “Ga lekker zitten”, moedigt ze elke gast aan. Monter knoopt ze het een na het andere praatje aan. Ze vertelt dat ze het aanbod van zoetigheden wil uitbreiden. “Ik ga experimenteren met plantaardige recepten.”

Oesterzwammen
Ook op koffieprut-gebied zijn er plannen. “Zodra we een grote hoeveelheid hebben, gaan we er mee aan de slag. De wens bestaat om er oesterzwammen op te kweken. Wist je dat het Rotterdamse zwembad Tropicana tegenwoordig een paddenstoelenkwekerij is?” Nee, dat wist ik niet. Leuk om te weten. Sowieso is deze koffiestop leuk, leuk, leuk. De sfeer, de service, de reuring. Prut is 100 procent sympathiek. Westerpark heeft er een lieverd bij.

 

Doneer