Deel Da Costakade taboe voor autoverkeer na verzakking

De afsluiting van de Da Costakade bij de Potgieterstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Autoverkeer kan niet meer rijden over een deel van de Da Costakade in Oud-West. Het stuk van de Potgieterstraat naar de Kinkerstraat is afgesloten vanwege ernstige verzakkingen van de kade.

De gemeente ontdekte eind december dat de verzakkingen van de kademuren ernstiger zijn dan gedacht. Als veiligheidsmaatregel is de straat tussen de huisnummers 114 en 128 vanaf 8 januari afgezet met hekken en linten. Vier woonboten moeten op korte termijn worden verplaatst.

Het was al bekend dat de kademuur in slechte staat was. Een deel is al in 2018 versterkt met een veiligheidsconstructie. Uit metingen blijkt nu dat andere delen steeds verder richting het water bewegen, met instortingsgevaar voor de kademuur. 

De kademuren worden de komende jaren vervangen. Het deel tussen de Kinkerstraat en Jacob van Lennepkade is volgens de planning als eerste aan de beurt, waarschijnlijk begin 2025. Na de werkzaamheden is er meer ruimte voor voetgangers en fietsers en zijn er fors minder parkeerplaatsen voor auto’s.