Smullen als een gulzige kleuter bij Cheesesteak Amsterdam Factory

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Patricia probeerde de specialiteit van de gloednieuwe Cheesesteak Amsterdam Factory in Westerpark. Het liep uit op een schranspartij. “Steeds grotere happen, kaasklodders aan mijn kin.”

Toen ik de tekst op het raam van Cheesesteak Amsterdam Factory in de Van Hallstraat zag staan, had ik meteen mijn oordeel klaar: cheesesteak, juicy chicken, big flavour soups, key lime tart. Toe maar! Véél totaal verschillende dingen, dat kan niet goed gaan. Het leek me zwaar dat de kok (m/v) overal goed in zou zijn. Ik werd milder toen ik op de Facebook-pagina Westerpark een bericht van Isabelle Bolluyt las. Ze vond de broodjes ‘heel lekker’ en prees het enthousiasme van de ondernemer.

Amerikaans echtpaar
Nadat ik me meer had verdiept in de achtergrond van de eigenaren, werd ik nog nieuwsgieriger. De mensen die in het pand van Chinees restaurant Fong Ling waren getrokken, bleken zeker niet de eerste de besten te zijn. De ‘fabriek’, die vorige week openging, wordt gerund door het Amerikaanse echtpaar Cassandra en David. David, die uit New Jersey komt, ging naar school in Philadelphia, de geboorteplaats van de Philly cheesesteak sandwich. Hij is opgeleid als Franse kok en weet ook raad met andere keukens.

Key Largo
Dat hij key lime tart verkoopt, is ook niet zo gek. Samen met zijn vrouw heeft hij op Key Largo gewoond, een wonderschoon eiland waar je struikelt over deze limoen-roomtaart. Dikke kans dat hij precies weet hoe die lekkernij moet smaken. Het echtpaar pendelt al meer dan 25 jaar tussen de VS en Nederland. Onlangs besloten ze om zich in Amsterdam te vestigen, om precies te zijn in Westerpark.

Haarlemmerweg
Om nóg exacter ze te zijn: deze kersverse residents wonen, net zoals ik, aan de Haarlemmerweg. Wat een leuke ontdekking! David geeft me meteen een boks als we het ontdekken. Het maakt het welkom nog warmer. Toen ik binnenkwam, was David druk in de weer in de open.  ‘I’ll be right with you”, zei hij enthousiast.

Vegan gerechten
Als hij klaar is, raken we aan de praat. Hij vertelt over zijn achtergrond en licht het menu toe. De steak sandwiches zijn de specialiteit, maar je kunt het rundvlees ook vervangen door kip of stevige tofu. Dagelijks maakt hij een stevige (vegan) soep – afgelopen zondag was dat een romige champignonsoep. Een andere specialiteit is de coleslaw, een salade van rode en witte kool, wortel en sweet Kentucky dressing. “Een beetje zoals de salade bij KFC, maar dan much better.”

Perfectie
Op de key lime tart is hij minstens zo trots. Hij maakt de taart zelf en bakt ‘m in drie fases: eerst de bodem, dan de bodem met de limoen-roomvulling en ten slotte met stijfgeslagen eiwit op de bovenkant. Volgens hem is de taart deze keer voor 85% great en voor 15% not so great. In een van drie fasen was hij iets te snel gegaan. Hij baalt ervan. “I want perfection.” Als ik een stuk bestel, geeft hij me een gratis brownie mee ‘ter compensatie’. Lief!

Focus op de buurt
Behalve de taart, bestel ik ook het broodje met steak, gebakken uien en saus van cheddar(10 euro). “Het hoort met saus, maar je kunt ook gewoon kiezen voor Jong Belegen.” Voorlopig kun je er alleen ophalen, later gaan ze waarschijnlijk ook bezorgen. “We zijn er in de eerste plaats voor de buurt. Pas als jullie tevreden zijn, zetten we de volgende stap.” In de toekomst wil hij ook andere Amerikaanse gerechten aanbieden. “Just wait and see. You’ll be amazed.”

Schranspartij
Nou, dat was ik al na het eerste bezoek. Mijn broodje is razendsnel klaar. Exact in twee minuten. David had op de klok gekeken. “Fastfood, you know.” 6 minuten later ben ik thuis en val ik aan. Zo’n maaltijd vraagt om een schranspartij. Na de eerste hap in het wit broodje met ragfijn gesneden vlees, een portie sappige uien en een knalgele scheut tongstrelende saus, is het hek van de dam. Ik zit dus gewoon te eten als een gulzige kleuter: steeds grotere happen, kaasklodders aan mijn kin.

Bonus
Deze sandwich is ideaal voor iedereen die trek als een beer heeft. Of een fikse kater heeft. Ik begrijp wel dat David aanraadde om er sla bij te nemen: na zo’n tsunami van vlees, snak ik naar groen. Gelukkig heb ik nog een taartje om dit ‘gemis’ goed te maken. Hoppa, nog meer smeuïg genot, met een kruidige bodem als bonus. Niet echt een diner voor als je een balansdag hebt, maar op andere dagen: go for it.

DeWestkrant