Filosofisch Diner XL in De Hallen met Denker des Vaderlands Marjan Slob

Hoogstins2024

Op zaterdag 11 november organiseert Vuurwerk Filosofie Het Filosofisch Diner XL in De Hallen in Amsterdam. Een evenement waarin bekenden en onbekenden met elkaar aan tafel- en in gesprek gaan. De alledaagse handeling van het eten wordt gemengd met het ontdekken van vragen en misschien ook antwoorden. Het Filosofisch Diner XL laat zien dat er in het alledaagse leven altijd ruimte is om even afstand te nemen – dat we best ergens op kunnen ‘kauwen’ terwijl we kauwen. 

Denker des Vaderlands Marjan Slob zal deze avond inleiden, het extreem lekkere vegan diner en bijbehorende drankjes worden verzorgd door Robin Food en er is poetry/spoken word door Wordbites. Dit alles in de inspirerende ruimte van De Hallen, de OBA en Café Belcampo in Amsterdam-West. Wees welkom!

Ruimte voor het denken
We leven in een tijdperk van individualisme en polarisatie. We zijn vaak op zoek naar houvast en antwoorden. Die worden weliswaar aan de lopende band gegeven, lijkt het, maar zijn van vluchtige aard; want helaas wordt regelmatig de stap overgeslagen op welke vragen er een antwoord gezocht dient te worden. En zo komen er dagelijks allerlei vragen op ons af waarvan we geacht worden die te kunnen beantwoorden, maar waarvan we niet altijd het antwoord weten of willen weten. Is het nodig dat we overal een antwoord op hebben? Kunnen we volstaan met het niet weten? Kunnen we ruimte maken voor het denken?

Wat is de status van onze emoties?
Tijdens Het Filosofisch Diner XL gaan we samen met filosoof Marjan Slob de status van emoties en gevoelens onderzoeken. Emoties en gevoelens zijn een soort realiteit in onze binnenwereld. Zij vertellen iets over hoe de realiteit op jou overkomt, en zijn in die zin volkomen serieus te nemen. Jij voelt pijn, jij voelt vreugde, jij voelt verbazing of afschuw – daar sta jij mee in contact, en in die zin kan een ander daar weinig op aanmerken. Emoties kunnen dus niet liegen. Maar kunnen ze zich misschien wel vergissen? En moeten anderen jouw emoties voor zoete koek slikken? Wanneer wel, wanneer niet, en waarom dan eigenlijk?

Filosofie
Filosofie toont aan dat er mogelijkheden zijn om je grondhouding te veranderen, reflectiever in het leven te staan, zonder het minste verlies van contact met de dagelijkse realiteit. Sterker nog: gesteund door een filosofische houding sta je eerder steviger geaard, met verruimde blik en verscherpte waarneming in het leven. Door meer en vaker vragen te stellen, laat je onvermijdelijk een factor van twijfel en onzekerheid toe, maar acceptatie hiervan geeft een grotere vrijheid van denken dan de gevoelde noodzaak om je aan zekerheden vast te klampen. Niet alleen is dit een verrijking van je leven, maar ook draagt het bij aan een grotere mentale weerbaarheid.

Het Filosofisch Diner XL
Zaterdag 11 november 2023
Tijd: 18.30 uur
Meer informatie: https://vuurwerkfilosofie.nl/ 
Tickets: https://vuurwerk.weticket.com/ 
Locatie: De Hallen/OBA /Belcampo / Hannie Dankbaarpassage 10 / Amsterdam