Rouwen en vieren komen samen – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Vreugde en verdriet kunnen soms heel dicht bij elkaar liggen. Net als rouwen en vieren. Zeker tijdens deze dagen merken we dat. In West zien we verschillende hartverwarmende initiatieven. Zoals in Bos en Lommer, waar bewoners op verschillende plekken producten hebben verzameld voor kerstpakketten. Als extra steuntje voor bewoners die het nodig hebben uit verbinding en solidariteit.

  Deze vorm van solidariteit en er voor elkaar zijn, is niet altijd te bevatten in woorden of projecten. Het is soms een initiatief van één persoon, samen met anderen uit een buurt en voor je het weet stroomt van alles op gang om hartverwarmende steun te bieden in deze koude tijden.  Het is schrijnend dat initiatieven als het uitdelen van voedselpakketten nodig zijn. Tegelijkertijd is het geweldig dat bewoners zo naast elkaar staan. 

  Lichtjes die hoop geven
  Rouwen en vieren komen soms bij elkaar. Zoals bij de vlak voor Kerst geopende Kas Rouwen en Vieren op het Mercatorplein. Daar worden kaarsjes gebrand, namen geschreven en verhalen gedeeld. Het is een plek voor rouw, juist in de gezellige dagen rond Oud en Nieuw. Sfeervol en hartverwarmend. Lichtjes die hoop geven. Bezoekers die zien en voelen dat zij niet de enige zijn die iemand moeten missen. Er zijn er meer. Er is een troostend woord. Een hand op de schouder. Het begrip. Dat allemaal kan het leed verzachten. De kas staat er tot 1 januari en is elke dag van 12.00 tot 20.00 geopend. Vrijwilligers staan bij de kas om uitleg te geven. Neem vooral een kijkje. Het is heel bijzonder.

  Warmte 
  In deze tijd kijken we ook terug op afgelopen jaar. Op dingen die verdriet en vreugde bieden. Op hoop en inspiratie. Zeker voor degenen die het moeilijk hebben en die we graag perspectief bieden. Ik wens u een mooi, voorspoedig en vooral gezond 2023.