Westerpark krijgt jackfruit pop-up bar

Broodje Pulle jackfruit. Foto: Shutterstock/Brent Hofacker.
Hoogstins2024

Jackfruit is bijna niet meer weg te denken uit het Amsterdamse culinaire repertoire. Om nader kennis te maken met deze stekelige vrucht komt er vanaf donderdag 21 april een tijdelijke bar op het Hugo de Grootplein.

Opeens was ie er: jackfruit, de stekelvormige vrucht die onder meer in Azië aan bomen van wel 20 meter hoog hangen. De vruchten zelf zijn ook flinke jongens; ze kunnen wel 55 kilo wegen en zijn daarmee de grootste vruchten ter wereld.

Nangka
Bij ons thuis hadden we het nooit over jackfruit, maar noemden we de vrucht bij zijn Indonesische naam: nangka. We aten stukjes verse nangka met kokosijs of schaafijs en stroop. Toen mijn Indische moeder nog leefde, verraste ik haar wel eens met een koek van kleefrijst, kokosmelk, palmsuiker én nangka. Ik kocht deze ‘wadjik’ bij de befaamde Toko Makassar in Nieuw-West.

Pulled jackfruit
In Nederland kennen de meeste mensen de vrucht vooral als vleesvervanger. De textuur van de vrucht leent zich uitstekend voor stoofvlees als rendang. Ook zijn er zat recepten om er burgers van te maken. Geen zin om zelf met de vrucht aan de slag te gaan? Relax! In West zijn er zat plekken waar je gerechten met nangka kunt vinden: Soil (corn tortilla met pulled jackfruit), Freddy Fryday (loaded fries met pulled jackfruit), Meatless District (sandwich met jackfruit van de BBQ)

Jackfruitsushi
Hoe veelzijdig jackfruit is, weet Rootzz of Nature heel goed. Het bedrijf brengt kant-en-klare jackfruitproducten op de markt. Om de vrucht in de schijnwerpers te zetten, beginnen ze op het Hugo de Grootplein een heuse jackfruit pop-up bar. De bar, die in plaats komt van Rue de Ravioli, wordt op 21 april feestelijk geopend. De genodigden krijgen dan onder meer drie soorten jackfruitsushi en flatbread met ingelegde groenten en jackfruitreepjes. Stuk voor stuk gemaakt door chef Naresh Ramdjas.

Gezond? 
Welke jackfruithapjes er de rest van de tijd in de bar te krijgen zullen zijn, is nog even afwachten. Dat jackfruit een multi-inzetbare vrucht is, staat buiten kijf. Maar de hamvraag is of de vrucht ook gezond is. De Consumentenbond deed er onderzoek  naar. Volgens de organisatie is de vrucht inderdaad gezond, maar is jackfruit geen goede vleesvervanger.

Veganisten en vegetariërs opgelet
Jackfruit bevat namelijk bijna geen eiwit, weinig ijzer en geen vitamine B12. Juist de voedingstoffen waar je als vegetariër of veganist tekorten van kan oplopen. Deze groepen moeten dus niet te makkelijk vlees door deze vrucht vervangen. De tip van dit instituut: “Gebruik daarom jackfruit voor de structuur en vul het gerecht aan met een goede eiwitbron en B-vitamines.” In dit stuk van het Voedingscentrum lees je er meer over.

DeWestkrant