Bij Freddy Fryday is snacken een (weird) avontuur

(Foto Freddy Fryday)
Hoogstins2024

Loaded fries zijn zeker niet nieuw. Maar de kersverse snackbar Freddy Fryday in Oud-West pakt het met een patatje Magic Mushrooms of bolognesesaus wel heel origineel aan.

Mijn vader liet mij als kind nooit blut naar het winkelcentrum gaan. Hij vroeg altijd met hoeveel personen ik ging, zodat hij ons allemaal geld voor de snackbar kon geven. Tegenwoordig zou hij door de Bond van Brave Ouders standrechtelijk geëxecuteerd worden. Maar toen was snacken – of het sponsoren daarvan – nog geen halsmisdaad. Bij de snackbar, die om de een of andere reden was vernoemd naar het paard Mr. Ed, lag het geijkte aanbod in de vitrine. Een berenhap met pindasaus was het summum, een patatje oorlog was gewaagd. Bijna iets voor een veteraan van het Vreemdelingenlegioen.

Niet-alledaagse toppings
Tegenwoordig is het aanbod stukken uitgebreider! Een beetje eigentijdse snackbar verkoopt naast de klassiekers ook vegetarische en veganistische snacks. Loaded fries zijn de norm, een patatje rendang het minimum. Sommige snackbars doen daar nog een schep bovenop, zoals Freddy Fryday. Deze zaak, die al in Oost zat, heeft sinds eind juli ook een filiaal in de De Clercqstraat in West. Reken op goudbruin gebakken handgemaakte frieten in een eco-vriendelijk kartonnen bakje, inclusief bepaald niet-alledaagse toppings.  

Freddy’s nacho’s
Natuurlijk kun je er ‘gewoon’ een frietje pulled pork of pulled chicken scoren. Maar als je gaat voor het patatje met smoked beef en chimichurri of Freddy’s nacho’s wordt het wat spannender. Kun je nagaan wat er gebeurt als je het frietje Magic Mushrooms bestelt: champignonsaus, mozzarella, peterselie bovenop patat (kleine portie 5 euro).

Opper-weirdo
Maar de opper-weirdo is toch wel Freddy’s Vegan Bolo. Als je die aandurft, moeten je zenuwen (en je maag) toch wel van staal zijn.  Het is er eentje uit de categorie ‘hoe verzinnen ze het’? Ga maar na: friet, pulled oats, vegan kaas, basilicummayo, olijvencrunch, rucola en – jawel – bolognesesaus. Eventueel zou je er ook nog een frikandel of kipcorn bij kunnen bestellen. Maar om de smaakverwarring compleet te maken, zou een kimchikroket eigenlijk beter zijn. Voor mij is dit setje een brug te ver. Respect voor wie het wél aan durft!