Ambitieuze vegan zaken Kinkerstraat sluiten de deuren

De deur van Lokol in de Kinkerstraat blijft dicht. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Kinkerstraat zijn twee veganistische restaurants gestopt die daar nog maar net waren begonnen. De oprichters van Lokol melden dat hun ‘ondernemersavontuur’ tot een einde komt. De ruimte van plantaardige fastfoodzaak Nom Nom Nom staat alweer te huur. Beide bedrijven hadden forse groeiambities. 

Lokol opende de deuren in de Kinkerstraat in september 2022. Start-up Nom Nom Nom ging enkele maanden later van start met een pr-campagne waarbij Georgina Verbaan de eerste vegaburgers bakte. Beide vegan eetzaken streefden ernaar om een keten op te zetten. Dat is dus niet gelukt, in ieder geval niet vanuit de Kinkerstraat.

Meer sluitingen
Veganistische zaken schoten de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond. Maar de branche heeft het zwaar, met sluitingen als gevolg. Zo stopt veganistische eetwinkel Vegabond in de De Clercqstraat er binnenkort mee. Vegan restaurant Loving Hut aan de Admiraal de Ruijterweg sloot in december. Elders in de stad zijn ook zaken gesloten, waaronder Deer Mama aan de Ceintuurbaan. 

Beproevingen
Vol optimisme besloten de twee Rotterdammers van Lokol na twee vestigingen in eigen stad de stap naar Amsterdam te wagen en ze huurden een hoekpand vlakbij De Hallen. Zij streefden naar een ‘volledig veganistische restaurantketen met lokale ingrediënten’. Van die droom is nu weinig over. “De beproevingen van de afgelopen jaren zijn te zwaar gebleken en er is onvoldoende perspectief om het bedrijf nog op de rit te krijgen”, melden zij op Instagram. “Echt onwijs jammer, zonde en pijnlijk.”

Revolutie in fastfoodwereld
Start-up Nom Nom Nom claimde eind vorig jaar ‘de eerste fastfoodketen met gezond, lekker en betaalbaar eten’ te zijn. Goedkoper ook dan McDonalds. De missie van de oprichters was niets minder dan de fastfoodwereld met een revolutie op zijn kop te zetten. Plannen lagen al klaar om na de Kinkerstraat uit te breiden naar andere steden in Nederland en het buitenland.

De ruimte van Nom Nom Nom staat te huur. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant