Vegan taartjes en matcha pancakes eten bij Iets Aparts in De Baarsjes

‘Gewoon’ een club sandwich kan ook

Iets Aparts. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De werkzaamheden aan de Postjesweg in De Baarsjes duren minstens negen maanden. De zaken die hier zitten zouden wel uit willen schreeuwen dat ze open zijn én blijven. Familiebedrijf Iets Aparts op nr. 122H is daar een voorbeeld van. “Desnoods zetten we strandstoelen in het zand en doen we alsof we op het strand zitten.”

“Iets Aparts is écht bijzonder. De zaak is van een vader, moeder en dochter die superlief zijn en een heel leuke kaart hebben. Ze zijn te bescheiden om zelf reclame te maken, maar de zaak verdient meer aandacht.” Zomaar een deel van het audiobericht dat ik kreeg. Duidelijk welgemeend en recht uit het hart. Iets Aparts klonk als het type zaak waar ik dol op ben: authentiek en hartelijk, zonder gemuts. Op naar de Postjesweg!

Dóórgaan
Iets Aparts zit op het rijtje waar ook Bartack en Toni’s zitten. Zoals we eerder schreven, gaat dit deel van de Postjesweg op de schop. Volgens Sher Pos, die samen met haar ouders de zaak runt, wordt straks alles nieuw: de bomen, de riolering, de fietspaden. “Alleen gaat dat circa negen maanden duren. Nu hebben we nog een terras, maar dat verdwijnt langzamerhand. Toch maken we er, net als de andere ondernemers, het beste van. We gaan dóór. Desnoods zetten we strandstoelen in het zand en doen we alsof we op het strand zitten.”

Tintelende stemmen
Vader Pos hoort het allemaal aan, terwijl hij zijn eigen ding doet in de open keuken:  broodjes beleggen, pancakes bakken, salades in elkaar husselen. Sher staat afwisselend in de keuken en de lunchroom. Zij en haar moeder nemen rap bestellingen op, maken praatjes en stellen mensen gerust: “Wij gaan nog lang niet naar huis. U heeft alle tijd van de wereld om te eten.” Tintelende stemmen, je hoort er een lach doorheen. Erg comfortabel hier, ik leun ongeneerd ver achterover en scan de omgeving.

De Presley
Een foto van Edine en Patsy uit Absolutely Fabulous, véél bloemen, inclusief slingers van plastic bloemen. Achterin foto’s van Bowie, Presley en Marley. Het interieur is minstens even eclectisch als het menu. American pancakes met banaan, karamel, pindakaas, pinda’s en bacon – de Presley – staan zij aan zij met een vegan burrito, de chef’s burger van rundvlees en een broodje gado gado. Je weet wel, die mix van groenten met pindasaus. Als mijn Indische moeder dit zou hebben gezien, zou ze haar hoofd schudden: “Op brood? Zó doen wij dat niet.” Iets aparts is het zeker. Stiekem ben ik er best benieuwd naar.

Vegan patisserie Koekoek
Datzelfde geldt voor de zoetigheden in de vitrine: tiramisu met pistaches, burnt Basque cheesecake, vanilletaart met een saus van rode bessen en vegan slagroom. Sher wisselt het taartenaanbod af. Dat daar altijd wel vegan lekkers bijzit, is niet zo gek. Ze runt namelijk een vegan patisserie in de Reguliersdwarsstraat: Koekoek. Wat ze er zoal bakt? Een taart met matcha (theepoeder) en pistaches. Een pandan-kokostaart. Of een creatie met kers en hojicha, een Japanse groene thee. Het kan zomaar zijn dat je een van deze taarten in de lunchroom vindt. Over iets aparts gesproken!

Matcha pancakes
Die taarten bewaar ik voor de volgende keer. Ik ga voor American pancakes met biologische matcha, banaan, honing en kokos (10 euro). Tenminste, die ingrediënten staan op de kaart. Maar ik krijg er méér bij: aardbeien, blauwe bessen en druiven. “Het moet er natuurlijk wel mooi uitzien”, zegt Shers moeder.

Doggy bag
Nou, dat is zeker het geval. En reken maar dat het smaakt. Lekker veel vers fruit, goede pannenkoekjes die iets fluffy zijn. Mijn dag kan niet meer stuk. Helemaal niet als ik na afloop met een doggy bag naar huis fiets: mijn portie was te groot, met het restant ga ik thuis mijn eigen feestje bouwen. Deze zaak is ‘iets aparts’ én ‘iets geweldigs’.

Iets Aparts, Sher Bos aan de slag. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant