Calorieën tellen bij vegan hotspot Oliver Green

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

In de Kinkerstraat duikt de een na de andere nieuwe zaak op. Een van de laatste aanwinsten is Oliver Green, een strakke zaak die draait om 100% plantaardig eten (en vegan collageen in je smoothie). 

Toen ik vorige week naar het kakelverse Biscuit Baby liep, spotte ik twee andere nieuwkomers in de Kinkerstraat: Cocon Welness en Oliver Green. Via Cocon Welness kun je massages en schoonheidsbehandeling naar je huis, kantoor of hotel laten brengen. Buurman Oliver Green focust zich op je smaakpapillen en biedt ‘volledig plantaardig voedsel zonder geraffineerde suikers en oliën’. De oprichters van de zaak, Stefan en Merel, geloven namelijk dat zulk eten het beste is voor ons lichaam en planeet. In Oost hadden ze al een populaire zaak, maar sinds februari kun je ook bij hun filiaal in West binnenlopen.

Zen
De zaak in de Kinkerstraat is ruim en doet wat klinisch aan; de kleur in het wit-zwarte interieur komt vooral van de planten. Niets te frutsels of prullaria. Oliver Green baadt in het licht. Het is er sereen. Om zen van te worden, dus. Een contrast met buiten, waar trams, fietsers en scooters voorbij denderen. Achter de lange witte toonbank, ‘tappen’ frisse medewerkers koffie van Lot 61, ontpitten ze avocado’s, beleggen ze wraps en vullen ze bowls.

Menu met calorieën
Keuze te over op het menu. Bij ieder gerecht staat het aantal calorieën dat je naar binnen harkt. Het lichtste ontbijt is de combinatie van glutenvrije granen, zaden, cacaopoeder, walnoot en banaan (359 calorieën). De bowl met açai telt de meeste calorieën, 619 in totaal. Dat krijg je als je de açai in de bowl aanvult met amandelboter, banaan en cacao granola!

Bolognese van zwarte linzen
Als lunch kun je gaan voor een klassieker, de toast met avocado, of voor een burrito wrap (8,50 euro): gerookte tempeh, zilvervliesrijst, zwarte bonen, ranchero salsa, spinazie en ‘kaas’ van cashews. Salad bowls zijn er ook, onder meer met hummus en falafel. Liever iets warms in je kom? Wat dacht je van een bolognese saus van zwarte linzen over courgette-noedels met veganistische Parmezaanse kaas en blaadjes basilicum? Slechts 251 calorieën! (11 euro).

Collageen
Zo’n lichtgewicht vraagt wat mij betreft om wat tegenwicht. Een koekje met amandel, dadel en kokos, bijvoorbeeld. Of een stuk bananenbrood. Maar een goede smoothie is ook een optie. Mijn oog bleef hangen bij de Chocolate Beauty Blend, een sapje van banaan, avocado, cacaopoeder, amandelmelk én vegan collageen. Collageen zorgt er onder meer voor dat je huid stevig en elastisch blijft. Geen overbodige luxe voor een oude doos als ik. Het is dat ik net een koffie heb besteld, maar de volgende keer ga ik voor deze drank, veel goedkoper dan al die peperdure crèmes die ik steeds weer koop. En die keer op keer hun beloftes niét nakomen.

 

DeWestkrant