3 uur work-out in 20 minuten

Snelle workout in een elektrodenpak (foto: bodytec)
Hoogstins2024

Drie uur sporten in twintig minuten tijd, dat klinkt wel heel aanlokkelijk. Want ja, je bent druk, druk, druk maar wil wel sporten om fit te blijven. Bodytec biedt hier de uitkomst voor. Voor velen zal deze naam geen belletje doen rinkelen. Toch heeft het Duitse bedrijf ondertussen twee filialen in Amsterdam, waarvan een in de Kinkerstraat, én zegt het veel BN’ers als leden te hebben.

Bij Bodytec draag je een elektrodenpak die impulsen doorgeeft aan de spieren tijdens het sporten. Om een goed beeld te scheppen van hoe zo’n training eraan toe gaat, besloot ik een lesje mee te doen.

Een sessie is altijd onder begeleiding van een trainer, die aan minimaal één, maximaal vier personen les geeft. Mijn begeleider geeft mij een pak die nauwsluitend om mijn lichaam zit. Voordat we kunnen beginnen, moet het pak nat gespoten worden op plekken waar de elektroden vastzitten.

Het geeft een gek gevoel om een nat pak te dragen tijdens sporten. Ondertussen vrees ik voor de impulsen. Zou het pijn doen?

Nadat mijn pak goed nat is geworden en alle elektroden zijn bevestigd, legt de trainer uit dat alle acht spierengroepen schokjes zullen ontvangen. Dit heeft telkens een korte onderbreking van vier seconden. Op die manier is het sporten niet alleen intensief (zonder dat je het door hebt), ook spreek je spieren aan die normaal niet ‘meedoen’ tijdens een ronde in de sportschool.

De sterkte van de impulsen wordt naarmate de training vordert verhoogd. Het is een gevoel dat lastig te omschrijven is. Mijn lichaam trilt en mijn vuist knijpt af en toe samen. Pijn doet het in ieder geval niet. De oefeningen die ik moet doen, zijn simpel, zoals squats en planken. Een goede conditie is niet nodig voor Bodytec. Hooguit uithoudingsvermogen en kracht.

Voordat ik het weet zijn de twintig minuten voorbij. Ideaal, want aan de sportschool ben ik minimaal een uur kwijt. Het resultaat hangt volgens het bedrijf af van de frequentie van het sporten. De effecten zouden meestal na zo’n vijf weken merkbaar worden. Wel raadt het bedrijf aan maximaal twee keer per week Bodytec te doen. Anders krijgen de spieren niet genoeg rust.

Bodytec werkt met een pasje waar credits opstaan. Zo kunnen leden zelf bepalen wanneer zij willen komen en worden credits pas afgeschreven als je ook daadwerkelijk komt. Als je in je eentje wil sporten kost het twintig euro en met zijn vieren vijftien euro per keer.

 

 

DeWestkrant