Boekhandel Hoogstins floreert al 35 jaar in de Kinkerstraat

(foto: Anouk Jongeneel)
Hoogstins2024

Eelke Hoogstins heeft al 35 jaar een boekhandel op de Kinkerstraat. Hij begon ooit een boekwinkel op Ameland, maar trok na een tijdje naar Amsterdam. Hier werkte hij in het bankwezen en toen hij dat zat was begon hij opnieuw een winkel. “Als je voor jezelf begint, dan kan je doen wat je wil en dat is nu 35 jaar geleden.”
 
Hoogstins begon even verderop in de straat, in het pand waar nu de ING zit. “Ik had daar tijdschriften, wat boeken en kaarten. Een soort kiosk.” Na twee jaar werd dat pand gesloopt en kon hij naar de huidige locatie. “Ik kon toen twee pandjes krijgen, dat ging toen eigenlijk heel goed.” In de tussentijd heeft Hoogstins nog een paar andere winkels gehad, waaronder een winkel met luxe cadeaus aan de andere kant van de brug.
“Ik heb daar op den duur een mooie oude klassieke leerwinkel van gemaakt”, vertelt Hoogstins: “Met mooie leren tassen en mappen en luxe cadeaus zoals horloges.” Toch vond hij dat een beetje ongezellig vergeleken met de boekwinkel. “Hier zijn natuurlijk de hele dag mensen en heb je honderden klanten per dag.”

Kookboeken
De boekhandel is nu drie panden breed. “Dit stukje was vroeger van de Free Record Shop en stond heel lang leeg. Toen belde ik de verhuurder op en heb ik dit erbij gehuurd. We hebben een gat in de muur gemaakt naar het derde pand, toen de luxe cadeauwinkel opgezegd en zijn hier de tassen gaan verkopen.” Dat is iets wat Hoogstins nu helemaal niet meer doet. Tassen kopen mensen vaker online, daar is meer keuze of de prijs is lager. “Mensen vroegen dan of we het in die kleur hadden, of in die kleur. Daar had ik geen zin meer in en toen hebben we de afdeling met kookboeken uitgebreid en hier neergezet.” Het meest verkochte boek ooit in de winkel is het kookboek Simpel van Ottolenghi. “Niet Harry Potter of niet Harry Mulisch, maar Simpel.”

De buurt
In 35 jaar is er volgens Hoogstins aan de ene kant ontzettend veel veranderd, maar aan de andere kant voor hem ook weer niet zoveel. “Het valt hierbinnen niet zo op. 35 jaar geleden was de buurt nog een beetje achenebbisj met hierachter ook de drugsmensen. Op de Jacob van Lennepkade zaten ze te spuiten in het portiek. Dat was een beetje unheimisch. Dit was gewoon een buurtje, een volkswijk, de Kinkerbuurt.”

“Op een gegeven moment kwam Almere en zijn veel mensen daarheen gegaan. Toen kwamen hier die huizen vrij en daar kwamen veel jonge mensen en studenten in.” Sindsdien is het publiek niet heel erg meer veranderd. “De mensen veranderen wel, maar het profiel blijft hetzelfde. Dat is heel erg leuk.”

Leuke momenten
Echt favoriete momenten in die 35 jaar heeft Hoogstins niet, maar een heel leuk moment was toen Griet Op de Beeck het boekenweekgeschenk had geschreven in 2018. ”Die wilde hier beginnen met de hele tournee in de boekenweek omdat wij een van haar best verkopende winkels waren.” Toen ze langskwam in de winkel stond er een heel lange rij. “Iedereen wilde met haar praten dus het schoot niet op, die rij bleef maar staan. En ze had maar een uurtje de tijd.”
De avond voor de coronasluiting was de winkel open tot middernacht. Hoogstins hoorde het op de radio in de auto en dacht, dat gaan wij ook doen. “Leuk, dan halen we pizzaatjes en we zetten het op Facebook en Instagram. Nou het was echt bizar. De winkel is tot twaalf uur geen minuut leeg geweest.” Het leidde tot de beste omzet ooit, maar daarna was Hoogstins een paar maanden dicht. Toch heeft de verkoper ook toen niet stil gezeten, maar het is nu leuker. “Nu komen mensen gewoon weer naar de winkel en dat is toch veel gezelliger.”

DeWestkrant